Terapia Coloanei Vertebrale

TERAPIA COLOANEI VERTEBRALE

Sănătatea reprezintă parametrul fundamental al vieții. Ideea de prevenire a îmbolnăvirii nu este nici nouă, nici epuizată. Din perspectiva profilaxiei, o terapie ce poate fi concepută și construită în acest scop pare, cel puțin la prima vedere, o abordare inedită și atipică.
Starea de sănătate a unei ființe umane este descrisă, într-un sens integral al termenului, de relația multiplă, somatică, energetică și spirituală pe care aceasta o are cu “Universul”, cu alte cuvinte cu întregul spectru de constituenți existențiali ce fac parte, dar și întreg, din viața acesteia. Unul dintre aspectele importante, fundamentale ale acestei relații este reprezentat de poziția și atitudinea unei persoane în raport cu fiecare moment al vieții. Altfel spus, poziția și atitudinea unui om în fața vieții se traduce prin “gradul/nivelul” de echilibrul psiho-cognitiv și trupesc pe care îl manifestă, adică postura, poziția corpului în diversele ipostaze active și/sau contemplative ale vieții.

Cu toții știm că postura corpului poate influența starea, dar și eficiența cu care ne desfășurăm activitățile zilnice, de la cele mai obișnuite (care pot fi banale, dar și complexe) la cele mai noi și complicate. În acest sens, o readucere a ființei umane de la o anomalie posturală la o armonie în relația cu mediul înconjurător este o provocare terapeutică. A aborda un proces complex și integral ce vizează o reajustare posturală, o transpunere a ființei umane în ipostaza de a-și revendica sănătatea, fie ea și efemeră, în ambientul pe care îl explorează, vizează, în primul rând, trei puncte de reper fundamentale: verticalitatea, echilibru și simetria.

Una dintre cele mai importante componente ale ființei umane este coloana vertebrală. Denumirea de “coloană vertebrală” manifestă, cel puțin în limba română, două înțelesuri. În sensul propriu desemnează structura osteo-articulară responsabilă cu menținerea echilibrului ortostatic și dinamic. În sensul figurat, un om are “coloană vertebrală” atunci când prin starea sa, reflectată prin modul în care reprezintă un punct de reper profesional și moral, dar și un set de valori spirituale ce sunt racordate la echilibrul, armonia și simetria specifice rigurozității cauzale cu care se manifestă Creația (Universul in care trăim), desemnează o atitudine.
Terapia Coloanei Vertebrale este o terapie holistică, non-invazivă, care se ocupă de buna funcţionare a corpului uman, în totalitatea sa, lucrând pe toate planurile: mental, fizic, şi energetic, pentru o bună funcţionare a organismului. Terapia Coloanei Vertebrale vitalizează organismul, îl echilibrează şi energizează, elimină blocajele şi contracturile, armonizându-l astfel în totalitate.
Terapia Coloanei Vertebrale reprezinata un ansamblu de tehnici si medode ce au la baza procedee terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv si constau în: tehnici de manipulare osteo-articulară, gimnastică mio-articulară pasivă, metode de punctoterapie (similare reflexoterapiei și presopuncturii, dar cu o abordare distinctă), tehnici speciale de Masaj Terapeutic, Osteopatie, Yumeiho,Tehnici Psihoterapeutice,Medicina Energetica, elemente de stretching, mobilizare vertebrala, elongatii, ce pot fi asociate cu modalități de disciplinare a respirației și tehnici de relaxare, etc.
Cu alte cuvinte, Terapia Coloanei Vertebrale apelează la forțele, energiile și mecanismele intrinseci ale ființei umane individuale (abordarea terapeutică fiind strict personalizată) pentru a o readuce la o stare apropiată de echilibrul, simetria și funcționalitatea ideală.

O definiție lapidară, ce subliniază aspecte distinctive ale Terapiei Coloanei Vertebrale, scoate în evidență, în spectrul foarte larg al metodelor corectiv-terapeutice dedicate tulburărilor de statică și dinamică ale aparatului locomotor, faptul că această terapie își bazează teoria și practica pe studiul relației de interdependență dintre poziția predominantă a centrului de greutate al corpului și potențialul maladiv, cu referire directă la patologia umană.

Poziția predominantă a centrul de greutate al corpului uman este baza, fundamentul și/sau cauza ipostazelor de echilibru relativ, dezechilibru moderat sau anomalie posturală. Cu alte cuvinte, combaterea pozițiilor somatice vicioase, educarea și cultivarea unui comportament postural adaptat nevoilor de activitate și de acțiune individuale inseamnă, într-o primă etapă de implementare, dezvoltarea unei strategii (individualizate și generalizate) de prevenire (“profilaxie terapeutică”). Aceasta strategie este reprezentată, în cadrul celor 100 de procedee ale terapiei coloanei vertebrale, de integrarea în protocolul “standard” a unui ansamblu de tehnici terapeutice manuale și exerciții fizice complexe ce au ca scop reabilitarea echilibrului, simetriei și a funcționalității organismului uman.
Afecțiuni ale coloanei vertebrale bine definite (cifoza, scolioza, lordoza, combinații ale acestora, protruziile și debordurile discale, herniile de disc, etc) cu etiologie posturală și evoluție individualizată, reprezintă un segment patologic “fertil” ce recomanda aplicarea terapiei coloanei vertebrale cu rezultate ce se referă la ameliorare, îmbunătățire a stării de confort local. În același registru putem menționa unele afecțiuni ale zonei cervicale a coloanei (spondiloză, torticolis, etc), centura scapulară (hipertonii ale musculaturii, asimetrii, periartrite humero-scapulare, etc), algiile frecvente lombare (lombalgiile, lombosciatica), tulburări articulare în zona șoldurilor (coxartroza) și a genunchilor (gonartroza), anomaliile distincte “hallus valgus”, “hallus varus”, micromodificările osoase (osteofitele) și acestea reprezintă doar o mică parte din gama de afecțiuni ce pot fi tratate și ameliorate prin terapia coloanei vertebrale.
Durerea de spate anunţă, de cele mai multe ori, o afecţiune a coloanei vertebrale. Înainte de a discuta, însă, despre durerea de spate ca simptom, trebuie lămurit modul de funcţionare a coloanei vertebrale. Din punct de vedere anatomic coloana vertebrala reprezinta scheletul axial al trunchiului, fiind dispusa posterior si pe linie mediana. Ea este formata din 33-34 de vertebre, repartizate astfel: 7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4-5 coccigiene.
Coloana se articuleaza superior, prin intermediul primei vertebre cervicale, cu craniul, iar inferior prin intermediul sacrului cu oasele coxale.

Fiecare vertebra prezinta anterior un corp vertebral si posterior un arc vertebral. Arcul vertebral este alcatuit dintr-un pedicul, 2 lame vertebrale, 2 procese transverse, 2 procese articulare superioare, 2 procese articulare inferioare si un proces spinos.
Gaura vertebrala, delimitata in corpul si arcul vertebral, formeaza prin suprapunerea vertebrelor canalul vertebral, care adaposteste maduva spinarii.

Pentru o elasticitate si o rezistenta crescuta, coloana vertebrala prezinta 4 curburi normale:

  • lordoza cervicala, convexa anterior
  • cifoza toracala, convexa posterior
  • lordoza lombara, convexa anterior
  • cifoza sacro-coccigiana, convexa posterior

La acestea se adauga in plan frontal o scolioza toracica, cu convexitatea de partea mâinii dominante (cu care scrii).

Pentru asigurarea mobilitatii si rezistentei coloanei, elementele osoase (vertebrele) sunt unite de elemente conjunctiv fibroase, discul intervertebral si ligamentele coloanei.

Intre doua corpuri vertebrale alaturate se afla un disc intervertebral.

Intre doua lame vertebrale alaturate, de aceeasi parte se afla ligamentul galben.

Intre doua procese transverse alaturate, de aceeasi parte se afla ligamentul intertransvers.

Intre doua procese spinoase alaturate se afla ligamentul interspinos.

In jurul articulatiei intervertebrale se afla ligamentul fetelor articulare.Pe fata anterioara a tuturor corpurilor vertebrale se afla ligamentul longitudinal anterior.

Pe fata posterioara a tuturor corpurilor vertebrale se afla ligamentul longitudinal posterior.

Vârfurile tuturor proceselor spinoase sunt unite de ligamentul supraspinos.

Fiecare disc intervertebral este alcatuit dintr-un inel fibros la exterior si un nucleu pulpos la interior. Inelul fibros este conectat de corpurile vertebrale de deasupra si de dedesubt si este tinut in tensiune de presiunea nucleului pulpos din interior. Aceasta presiune variaza cu pozitia. Fata de pozitia in sezut, presiunea intradiscala este de 2 ori mai mare stând in picioare si de 3 ori mai mica fiind culcat. Orice efort fizic creste suplimentar presiunea intradiscala.PATOLOGIE COMPRESIVA

Este cea mai frecvent tip de patologie vertebrala, afectând toate segmentele coloanei vertebrale. Ea include diferite tipuri de patologii ce determina, prin mecanisme diferite, compresiunea maduvei spinarii in interiorul sacului dural sau a radacinilor nervoase in traiectul lor din canalul vertebral catre periferie. Include afectiuni diferite, pe care le vom detaila in cadrul cursului.

DEVIATII PATOLOGICE ALE COLOANEI VERTEBRALE-

Aceste afectiuni sunt modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale.

SPONDILOZA este o afecţiune localizată la toate nivelurile coloanei vertebrale, mai des apare, însă, în regiunea cervicală. Debutează lent şi etapizat. Apariţia osteofitelor, cunoscute şi sub denumirea de ciocuri pe coloană, este în strânsă legătură cu procesul de degradare a coloanei vertebrale, cauzat de poziţii greşite de stat pe scaun, la birou sau la volan, de mişcări realizate incorect sau de susţinerea unor greutăţi mari. Toate aceastea consumă structurile articulare care se degradează şi duc la apariţia osteofitelor. Concomitent se degradează şi cartilagiul care acoperă suprafata articulara, ceea ce duce la degradarea întregii articulaţii.

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara si curbura laterala.

Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales in regiunea lombara, in plan frontal, mai mult de 100, luand forma literei “C”, urmata uneori de o modificare compensatorie aparuta in zona urmatoare, realizand litera „S”. Aceasta deformare, observata mai bine din spatele persoanei sau din fata, se poate realiza spre dreapta sau spre stanga, in functie de greselile de pozitie ale coloanei.

Lordoza este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara, dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.

Netratate, in timp, aceste afectiuni se pot permanentiza, iar in momentul in care se incearca sa se adopte o pozitie corecta, duc la aparitia durerilor de spate.

CIFOZA se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, in fata, provocand cocoasa, compensata fiind printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.

LORDOZA este normala doar in regiunea cervicala si dorsolombara dar devine anormala atunci cand afecteaza o alta parte a coloanei vertebrale sau atunci cand devine foarte accentuata.

Pentru instituirea unui trarament corect si eficient este necesar in primul rand sa cunoastem particularitatile fizio-patogenice ale regiuni respective.

Dupa abordarea fizica , in continuare ne vom axa pe distribuirea psiho-energetica a vertebrelor coloanei cu scopul de a sublinia importanta grijii fata de coloana vertebrala . In acest sens vom aborda fiecare vertebra , zona sa energetica de actiune si patologiile cele mai raspandite.

Vertebrele cervicale:

C1 – guverneaza partea superioara a creierului mare , bolile provocate de vertebra traumatizata – migrene, deteriorarea memoriei, epilepsie, hipertonie, tensiune intracraniana.
C2– guverneaza partea inferioara a creierului mare , cerebelul si ochii- boli provocate – tulburari de echilibru si a vazului, boli de ochi.
C3– guverneaza- nasul , urechile si sinusurile faciale-boli provocate- guturai , polipi, sinuzita, boli de urechi.
C4– guverneaza limba si faringele si bolile provocate – inflamatia faringelui, adenoide, delegrarea gustului.
C5– laringele , corzile vocale- boli- inflamarea laringelui si a corzilor vocale , angina.
C6– glandatiroida- boli- tulburari de metabolism, nervozitate, aritmie.
C7– glande pretiroide- boli- dereglarea schimbului de calciu , osteoporoza, dureri de de maini , deformare , intepenire , amorteala.

Vertebrele toracale si lombare

T1-2-3– plamani – boli provocate de vertebra traumatizata-bronsita, pneumonie, astm.
T4-5– pieptul, boli provocate – fibroadenomatoza, tumori.
T6 – inima- boli de inima , dereglarea circulatiei sanguine, astm tensiune sanguina scazuta.
T7 – ficatul , vezica biliara , splina- boli provovate de vertebra traumatizata , deplasata- bolile ficatului, ciroza, caliculi biliari , boli de piele, bolile vaselor sanguine.
T8 – rinichi , glande suprarenale, diafragma- boli provocate de vertebra traumatizata- tensiune arteriala ridicata, caliculi renali , ridicarea bazinetului, scaderea imunitatii.
T9– stomacul, duodenul , pancreasul – si avem bolile provocate – ulcer, gastrita diabet.
T10-11-12-L1-L2– intestinele cu bolile de dereglare a digestiei , constipatie, diaree.
L3– ovarele la femei si organele genitale la barbati- bolile organelor sexuale la femei si barbati, sterilitate, picioarele, tulburari ale circulatiei.
L4– uterul la femei, prostata la barbati – mioma , dereglare menstruala ,boli de prostata la barbati.
L5– vezica urinara- inflamarea vezicii urinare , incontinenta urinara.

Osul sacrum -energia sexuala care vitalizeaza corpul-boli-dereglarea vietii sexuale.

Coccisul-perineul , rectul, vaginul- si avem ca disfunctii incontinenta urinei si a fecalelor, prorapsul organelor sexuale la femei.

Pentru a intelege si m ai bine legatuta dintre minte , trup si suflet vom analiza influenta psiho- somato-emotionala si dezechilibrele vertebrale.
NU intamplator se spune ca „suntem ceea ce gandim”. Asadar influenta psiho-emotionala influenteaza nivelele psiho-somato- energetice.

C1 -Tema , confuzie, fuga de viata. Nu esti destul de bun. Ce vor spune vecinii? Discutii interioare interminabile.
C2– Respingerea intelepciunii. Refuz de a stii si de a intelege. Indecizie. Resentiment si vina.Dezechilibrucu viata. Negerea propriei spiritualitati.
C3– Accepti invinuirea altora. Vina. Martiraj.Macinarea EU -ului.
C4 – Vina . Manie reprimata. Sentimente incatusate. Lacrimi inabusite.
C5– Teama de ridicol si de umilire. Teama de exprimare. Respingerea propriului bun . Supraincarcare.
C6 – Greutati. Supraincarcare. Rezistenta. Inflexibilitate.
C7– Confuzie. Manie. Te simti neajutorat. Nu poti ajunge la liman.
T1– Teama de viata. Inchidere completa pentru viata. Prea multe la care faci fata.
T2– Teama durere si rana. Nu doresti sa simti. Inchiderea inimii.
T3– Haos intern . Rani vechi si adanci. Inabilitatea de a comunica.
T4– Amaraciune. Nevoia de ai face pe ceilalti sa greseasca. Condamnare.
T5- Refuzi emotiile. Furie. Sentimente damnate.
T6– Suparare pe viata . Emotii negative inabusite. Teama de viitor. Grija constanta.
T7– Durere depozitata. Refuz de a te bucura.
T8– Obsesia esecului. Rezistenta la propriul tau bun.
T9– Te simti parasit de viata. Invinuesti pe ceilalti.
T10 -Refuz de a accepta responsabilitatea. Ai nevoie sa fii victima. Este vina lor.
T11 – Imagine proprie negativa. Teama de relatii.
T12 – Dezmostenit de dreptul de a traii. Nesigur si temator de iubire. Inabilitate de a digera.
L1 – O dorinta de iubire si de a fi singur. Insecuritate.
L2 – Prins in durerile copilariei. Nu vezi nici o cale de iesire.
L3 -Abuz sexual . Vina . Ura pe sine.
L4 – Respingerea sexualitatii. Nesiguranta financiara. Teama de cariera. Te simti fara putere.
L5– Insecuritate. Dificultati in comunicare. Suparare. Inabilitatea de a accepta placerea.
SACRUM – Pierderea puterii. Minie, suparare veche. Incapatanare.
COCCIS– Dezechilibru cu propria persoana. Stai pe o veche durere. Te invinuiesti.

Avantajele Terapiei Coloanei Vertebrale sunt limpezi pentru oricine, ea permite tratarea si ameliorarea a numeroase boli ale coloanei vertebrale , calmeaza si curma diverse dureri si simptome, nu dauneaza organismului, usureaza travaliul cardiac prin accelerarea circulatiei de intoarcere, scade incordarea psiho emotionala nervoasa generala, relaxeaza musculatura contractata, creste elasticitatea tesuturilor, inlatura depunerile de calciu in tesut, elimina produsi toxici de metabolism, creste forta de contractie musculara, impiedica atrofia musculara, scade grosimea stratului adipos mentinand frumusetea trupului, inlatura oboseala, dureri , indigestii cornice, astm si previne infectiile intr-o serie lunga de afectiuni.

Terapia Coloanei Vertebrale :

  • discopatii si spondiloze;
  • scolioze si cifoze;
  • torticolis;
  • cefalee;
  • dureri articulare;
  • dureri toracice de origine necardiaca;
  • nevralgie intercostala;
  • periartrita scapulohumerala(PSH);
  • brahialgii;
  • sciatalgii;
  • hernii de disc, protruzii discale, lombalgie cronica;
  • sindrom de tunel carpian;
  • fibromialgie;

Sindroamele toracocervicale:

  • sindromul muschilor scaleni si pectorali;
  • sindromul umar-mâna;
  • epicondiloza, cotul tenismanului;
  • blocajele costale, hipertonusul diafragmei si musculaturii respiratorii.

Sindroamele vertebrale toracale.
Sindroamele reflectorii:

  • sindroamele neurodistrofice si neurovasculare toracale;
  • pectoralgii;
  • pseudocardialgiile la bolnavul vertebroneurologic.

Sindroamele discopatiilor lombare.
Sindroamele vertebrale lombare:

  • lombalgia cronica si acuta (lumbago).

Deformarile coloanei vertebrale lombare:

  • cifoza lombara fixata si stergerea lordozei lombare;
  • lordoza fixata si hiperlordoza;
  • scolioza lombara antalgica;
  • sindroamele neurodistrofice lombosacrate si iliosacrate.

Sindroamele bazinului si membrului pelvin:

  • sindroamele musculotonice ale bazinului,
  • sindromul m. piriform;
  • sindromul planseului pelvian;
  • sindromul simfizo-sternal, pubalgia;
  • sindromul m. Iliopsoas;
  • coccigodinia;
  • coxalgia, gonalgia, dureri de glezna;
  • entorse, sechele entorse;
  • periartroza soldului;
  • periartroza genunchiului;
  • periartroza articulatiei gleznei, piciorul plat;
  • sindroamele compresive secundare ale nervilor muschilor pelvieni (sindroame de tunel);
  • gonartroze;
  • dureri osoase;
  • talalgia (durerea de calcai);
  • meralgie parestezica Roth.

Patologie urogenitala

  • Anexite
  • chisturi ovariene
  • cistite
  • disparenunia (sexul dureros)
  • prostatita
  • litiaza renala
  • ptoza renala.

Aparatul endocrin

  • Disfunctia glandei tiroide, suprarenale
  • mastopatii fibroase si chisto-fibroase.
  • Aparatul digestiv
  • Gastrita si ulcerul gastric
  • duodenite, reflux gastroduodenal
  • hernie hiatala gradul 1si 2
  • dischinezii biliare
  • hepatite
  • colite
  • colon iritabil
  • constipatia cronica
  • hemoroizi.
  • Tulburari de somn, depresie,oboseala cronica, etc.

Terapia Coloanei Vertebrale poate fi aplicata si omului sanatos pentru ca rolul ei primordial este acela de a preveni bolile si de a mentine organismul in forma.

Din experienta mea pot sa va spun ca reactiile sunt diferite de la un pacient la altul. Prima şedinţă poate să fie pentru unii ca o „revoluţie”. Practic, se poate percepe un haos în organism. De aceea nu este indicat să se facă multe tehnici în prima şedinţă. La început se bulversează întregul organism, apoi acesta e lăsat să se aşeze aşa cum ştie el. Este un fel de resetare a corpului. Pentru altii dimpotriva prima sedinta, poate fi o experienta extrem de placuta cu puternice efecte in plan fizic, mental, emotional si psihologic. Pacientul este ghidat sa constientizeze starea sa emotionala si comportamentala, ascultand in acelasi timp raspunsurile corporale. Astfel reuseste sa-si dezvolte acuitatea fizica si sa inlocuiasca tiparele nedorite cu comportamente sanatoase.

Terapia poate fi extreme de utila in tratarea tulburarilor de anxietate si depresive, pentru disfunctii sexuale, probleme in relatii, precum si pentru tulburari fizice: dureri de cap sau de spate. În timpul şedinţelor însă, nu se resimt dureri, pentru că se folosesc tehnici blânde.

Exista numeroase avantaje in urma terapiei, atat de natura fizica si psihica, cat si in plan energetic. Terapia Coloanei Vertebrale ca de altfel intreaga Medicina Orientala, este adepta regulii conform careia se trateaza bolnavul si nu boala, perioada optima de tratament fiind adaptata pentru fiecare caz in parte. La baza acestei conceptii sta corectarea statusului energetic al corpului pacientului si adaptarea la energiile externe inconjuratoare.

Asadar, terapia pune accentual si pe reinstaurarea armoniei in organism prin circulatia energiei KI. Miscarea libera a acestei energii in corp permite existenta exprimarii creative si a capacitatii de a iubi si vindeca. Atunci cand este blocata, energia ramane in minte – corp, spiritul se contracta si problemele se accentueaza.

La nivel fizic, diversele miscari si manevre, atenueaza durerea, intensifica circulatia sangelui si a limfei, contribuie la eliminarea toxinelor si destind musculatura tensionata si obosita. La nivel psihic, mintea si emotiile sunt calmate, fiind indusa o stare de relaxare profunda. Aceasta abordare holistica se axeaza pe constiinta ce include corp, emotii, minte si spirit. Terapia poate fi numita, combinatia armoniei,si atunci cand este efectuata de un profesionist este o experienta extrem de placuta .

SANATATEA INSEAMNA SCURGEREA ARMONIOASA A ENERGIILOR PRIN CORP, IAR BOALA ORICE PERTURBATIE SURVENITA IN CIRCULATIA LOR.

Abordarea terapiei este diferită dupa cum spuneam , de la caz la caz în funcţie de gravitatea problemelor diagnosticate. Din experienta mea pot sa va spun ca atunci cand durerile sunt mai acute, efectul tratamentului se instaleaza mai repede (uneori imediat). Daca simptomele sunt slabe dar persistente in timp, atunci pentru tratament e nevoie de o perioada mai mare, fiind necesare mai multe sedinte de intretinere. Tratamentul durează, în medie, între cinci şi zece şedinţe, cu un interval de şapte-zece zile, după care sedintele se pot face la doua saptamani, o dată pe lună, la doua luni, la trei sau la sase luni, etc. Exista si cazuri grave in care terapia se aplica zilnic.

Contraindicatii:

  • Anevrizma aortei abdominale;
  • Stari trombimbolice – risc major;
  • Boli infectioase acute fara diagnostic precizat;
  • Corpuri straine abdominale;
  • Fracturi ale cutiei toracice si coloanei vertebrale sau bazinului;
  • Hemoragie interna;
  • Boli chirurgicale abdominale acute (cand sunt simptome de peritonita);
  • Hipertensiune arteriala necontrolata;
  • Diabetul zaharat decompensat;
  • Insuficienta cardiorespiratorie;
  • Insuficienta renala cronica in stare de retentie azotata fixa;
  • Boli psihice;
  • Stare de ebrietate acuta sau influenta substantelor stupefiante;
  • Lipsa de cooperare.

Exista anumite stari care pot aparea mai ales dupa prima sedinta si ele reprezinta o continuitate a tratamentului dusa de organism pentru a ajunge la normalitate. Aceste efecte sunt suportabile si dispar treptat. Ele se pot manifesta prin: oboseala, somnolenta, dereglari de tranzit intestinal, dureri suportabile in regiunea abdominala, intetirea diurezei, subfebrilitate cu frison sau febra musculara. (Important de mentionat este faptul ca, pot sa apara una sau mai multe din aceste reactii sau nici una dintre ele).
Dupa sedinta, o perioada de 2-3 zile sau chiar mai mult, in organism se continua restructurarea individuala, proces ce necesita o rezerva de energie, motiv pentru care nu se recomanda eforturi fizice de intensitate mare, evitarea frigului, umiditatii sau stresurile psiho emotionale. Si nu in ultimul rand trebuie tinut cont ca bolile isi au originea in modificarile produse in corpurile mental si emotional, transmise ulterior corpului fizic.

Autor
Psih. Daniel C. Muntean

DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.
Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.