Reflexoterapie

RFLEXOTERAPIA

Reflexologia este o terapie naturala fondata pe raportul existent intre anumite zone ale corpului si zone specfice, zise reflexe, situate pe talpile picioarelor sau pe palme.

Aceasta practica milenara originara din Egipt, India si China permite destinderea, armonizarea, stimularea si tonifierea corpului si spiritului printr-o simpla presiune asupra unui punct specific din palma sau talpa, care permite conectarea la distanta cu un organ sau o parte din corp.

Cea mai mare parte a ramurilor medicinei complementare considera fiinta umana ca pe un tot unitar. Aceasta viziune este sensibil diferita de cea a medicinei conventionale care trateaza adesea simptomele, izolindu-le de contextul general, de mediu si de modul de viata al pacientului. Din contra, reflexologia considera ca anumiti factori conecsi, aparent fara legatura cu sindromul principal, il influenteaza. De asemenea, pacientul este considerat ca un sistem dechis, care actioneaza in permanenta cu mediul sau inconjurator.

Aproximativ 75% din maladii sint legate de stres. Reflexologia permite o relaxare profunda si o detensionare psiho-corporala care participa in mare parte la procesul de vindecare si de prevenire a maladiilor. Actiunea asupra zonelor reflexe permite armonizarea ansamblului organismului, atit pe plan fizic cit si mental. In prezent, gratie descoperirilor psiho-neuro-imonologiei, se stie ca gindurile si emotiile negative slabesc sistemul imunitar si favorizeaza aparitia maladiilor organice sau psihice.

Un tratament prin reflexologie induce pacientului o relaxare intensa, eliberind corpul de tensiunile inutile, favorizind in acelasi timp, relaxarea musculaturii si ameliorarea circulatiei sanguine. Stimularea punctelor reflexe face creierul sa elibereze substante analgezice naturale, endorfinele, reducind in acelasi timp tensiunea musculara, ceea ce favorizeaza o mai buna circulatie a singelui, limfei si energiei.

Reflexologia are ca scop tratarea individului in globalitatea sa, mai degraba decit simptomele. Ca si acupunctura, este o metoda preventiva pentru mentinerea sanatatii si a starii de bine. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, prevenind imbolnavirile. In general, efectele benefice sint imediate, dar citeodata, vindecarea tulburarilor, mai ales daca sint cronice, este mai lunga, fiind necesare mai multe sedinte.

 

Efectele benefice ale reflexologiei


 
Relaxarea profunda

Stresul face parte din viata noastra cotidiana; inevitabil si uneori prost gestionat, blocheaza capacitatea de aparare a organismului si ne face vulnerabili in fata maladiilor. Relaxarea profunda generata de reflexoterapie produce o stare de detensionare care permite organismului sa actioneze pozitiv fata de agresiunile externe. O sedinta de reflexoterapie ne readuce in forma si ne amplifica starea de bine.

Ameliorarea circulatiei

Tratamentele reflexologice pot ameliora circulatia sanguina in toate partile corpului. In acest fel, se stimuleaza aportul de oxigen si substante nutritive in celule.

Un organism detoxificat si revitalizat

Stimulind organele care joaca un rol in eliminarea toxinelor, ca cea a ficatului, colonului, pielii sau plaminilor, reflexologia permite ameliorarea ansamblului de procese de detoxifiere ale corpului.O sedinta de reflexologie permite de asemenea, restabilirea tonusului si energiei pentru a face fata starii de oboseala cronica sau letargiei.

O mai buna echilibrare a emotiilor

Prin actiunea indireca asupra mentalului, reflexologia permite clarificarea ideilor si ameliorarea concentrarii si antetiei. Ajuta la eliberarea emotiilor negative. De fapt, multe tulburari psihice isi au originea in emotii psihice negative sau neeliberate, care blocheaza circulatia energiei vitale. Evacuarea emotiilor negative prin stimularea zonelor reflexe corespondente, duce la schimbari ale comportamentului, restabilind echilibrarea persoanei atit pe plan mental cit si fizic.

Autor Psih. Mihaela Tataru

DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.
Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.