Hipnoerapie si Terapie Ericksoniana

HIPNOTERAPIE SI TERAPIE ERICKSONIANA

Relaxare & Hipnoza Clinica

Succesul psihoterapiei , oricare ar fi metoda adoptata , depinde de relatia terapeutica care trebuie sa poata fi descrisa in termini ca : securitate , toleranta, rabdare, acceptabilitate, respect, intelegere, unificat si structurat organic.
Alegerea unei metode sau a alteia de terapie se inscrie intr-un tablou complex in care se intrepatrund pologia actuala, personalitatea pacientului , disponibilitatea temperamentului , precum si pregatirea teoretica a acestuia.

 

Ce este terapia Eriksoniana?

In psihoterapia Ericksoniana se lucreaza pe relatia dintre procesele inconstiente si cele constiente. Prin identificarea semnalelor inconstiente se identifica procesele care stau la baza problemei de prezentare, apoi acestea sunt utilizate in cadrul interventiilor si sugestiilor, daca se utilizeaza si hipnoza ca metoda terapeutica.

Psihoterapia Ericksoniana nu implica in mod obligatoriu hipnoza.

Se creaza oportunitati pentru client in scopul ca acesta sa ajunga la noi interpretari si capacitati prin constientizarea proceselor inconstiente si traire experientiala, si mai putin prin prescrierea unor modalitati de actiune.

Motto: „Exista lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti. Cand veti sti ceea ce nu stiti, atunci va veti schimba.” ( Milton Erickson)

Terapia ericksoniana va propune prin tehnicile sale, o abordare dintr-o perspectiva paradoxala a problematicii vietii cotidiene care provoaca o cautare din partea dvs. a resurselor interioare necesare schimbarii dorite. Fiecare dintre terapiile existente in prezent au ceva specific care le diferentiaza unele de altele, surpriza vine din partea dvs. care, de cele mai multe ori, in unicitatea dvs., aduceti o diversitate aparte care solicita terapeutului flexibilitate, originalitate, adaptare la harta personala a fiecaruia dintre noi, surprinzator aceleasi lucruri sunt cerute de procesul de schimbare si de la dvs. Ceea ce subliniaza terapia Ericksoniana este ideea ca fiecare dintre noi suntem inzestrati cu resursele necesare rezolvarii oricaror probleme, satisfacerii oricaror nevoi interioare.

Erickson a dat o noua valenta acceptiunii de inconstient in relatie cu hipnoza. Inconstientul este locul unde puteti gasi, prin contextul creat de psihoterapeut (transa hipnotica), raspunsul la problemele dvs., resursele utile in gasirea de noi alternative, noi solutii; raspunsuri, resurse a caror accesare in viata de zi cu zi este limitata de experientele constiente de viata.

In cadrul hipnozei ericksoniene, terapeutul mediaza o punte de legatura cu inconstientul, intr-o maniera directa si fara a-l interpreta, permitandu-i sa se exprime si mai ales sa actioneze. Schimbarea terapeutica apare astfel ca un proces de depasire a limitelor constiente, un acces la ceea ce dvs. nu stiati ca stiti deja.

Cui se adreseaza acest tip de terapie? Doar adultilor? Poate fi utila in terapia de cuplu? In terapia familiei? In tulburari de dinamica sexuala? Poate fi folosita si in cazul copiilor? Tulburari de comportament? Raspunsul este unul simplu: DA

Terapia Ericksoniana, incluzand si hipnoterapia, propune o multitudine de tehnici de lucru, o diversitate a limbajului terapeutic care confera comunicarii adaptabilitate, flexibilitate, eficienta, nelasand loc interpretarilor eronate si venind in intampinarea nevoilor dvs.
Psihoterapiile de relaxare sint, potrivit parerii unor autori inrudite cu reeducarea psihomotorie , dupa altii cu terapiile sugestive.
In principiu se bazeaza pe raportul care exista intre starea de confort psihic si confort somatic , subliniind rolul pe care il au tonusul muscular si relaxarea acestuia

 

Hipnoza clinica – Hipnoterapia

Prin definitie Hipnoza este o stare modificata a constiintei, in cadrul careia persoana implicata se deconecteaza de stimulii externi si se orienteaza spre interior. Acest fenomen se petrece si in viata de zi cu zi, atunci cand suntem absorbiti de un eveniment, o carte, un film, o actiune…

Aceasta metoda psihoterapeutica poate fi folosita cu succes in controlul durerii, tratarea unor afectiuni cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, in tulburari functionale ale tubului digestiv, in astm, afectiuni dermatologice, tulburari sexuale, tulburari ale somnului, spasme musculare, etc.

Un domeniu deosebit il reprezinta si recuperarea dupa afectiuni neuromotorii sau accidente vasculare cerebrale.
Abordarea Ericksoniana este una indirecta si permisiva si se realizeaza prin intermediul comunicarii analogice si metaforice, are un caracter individualizat. Hipnoza (noua hipnoza, sau hipnoza permisiva) este o metoda, o unealta utilizata in psihoterapie care faciliteaza trairea experientiala, care contribuie la cresterea eficienta a interventiei psihoterapeutice.

Transa hipnotica poate fi comparata cu o visare cu ochii deschisi, persoana hipnotizata fiind constienta in permanenta. Hipnoza nu inseamna somn, dar poate fi comparata cu o stare de somnolenta pentru ca in timpul transei sunt activate undele alfa, unde cerebrale care sunt specifice starii de veghe relaxate. In transa hipnotica nu iti pierzi cunostinta, nu scapi controlul, nu esti pus de hipnoterapeut in situatii ridicole, nu este intruziva si nu dauneaza sanatatii. Tu esti cel detine controlul si, oricand doresti poti iesi din transa.

Transa hipnotica este „calea regala” de a ajunge la inconstient, si spun asta pentru ca in aceasta „stare” se pot rezolva/intelege/dezvolta mai usor dificultatile cu care ne confruntam, deoarece el, inconstientul este detinatorul cheii sau cheilor de la usa sau usile pe care nu le putem descuia cu cheia mintii constiente. Nu este pacat sa respingem acesta tehnica minunata, care are atat de multe beneficii, care nu are reactii adverse, bazandu-ne pe conceptii gresite?

Pentru facilitarea transei hipnotice, psihoterapeutul incepe cu o inductie de relaxare urmata de transa in sine care este un text adaptat special in functie de personalitatea beneficiarului si de dificultatile cu care se confrunta, care ajuta la activarea resurselor inconstiente de atingere a obiectivelor propuse. Se lucreaza cu metafore terapeutice, pentru ca metaforele sunt uneltele care ajuta la construirea unor noi modalitati de gandire, in vindecarea, transformarea, schimbarea pe care dorim sa o/le obtinem. Schimbarea terapeutica este un proces activ care se deruleaza treptat, la cererea beneficiarului, in propriul ritm, o schimbare mica fiind urmata de alta schimbare si tot asa pana la ameliorarea/ rezolvarea dificultatii. Cand protocolul hipnotic ajunge la final, psihoterapeutul te invita sa iesi din transa, lucru care se realizeaza cu usurinta.

Teama oamenilor ca exista riscul sa nu mai iasa din transa este una fara temei. Nimeni nu a ramas blocat din transa, insa multi clienti au relatat ca doresc sa ramana mai mult timp acolo, pentru ca se simt atat de bine. In cazul in care din exterior apare vre-un pericol, iesirea din transa se face spontan.

Cu alte cuvinte, hipnoza nu face decat sa ne deschida mintea, sa ne ajute sa regasim resurse adormite in colturile inconstientului, sau poate resurse de care nu stiam ca dispunem. Este unealta perfecta pe care o putem folosi in dezvoltarea si autocunoasterea personala, in intarirea stimei de sine, ajuta la rezovarea depresiei, starilor de anxietate, fobiilor, adictiilor, atacurilor de panica, ticuri, dureri de orice fel etc.

Prin hipnoza ne eliberam de dependente nesanatoase, de stari, si ganduri negative, ne regasim acel echilibru interior ce denota adevarata stare de sanatate, starea de bine. Hipnoza poate ajuta oamenii in nenumarate moduri, de la lasat de fumat la controlul greutatii, de la eliberarea de fobii la eliminarea depresiilor si anxietatilor, de la controlul durerii la imbunatatirea memoriei, a concentrarii si focalizarii mentale.

Spune hipnoterapeutului tau care este dificultatea cu care te confrunti si el va gasi modalitatea, tehnica, metafora potrivita pentru a te ajuta sa gasesti resurse de vindecare

DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.
Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.