Analiza Bioenergetică

  1. Acasă
  2. Psihoterapie
  3. Analiza Bioenergetică

Analiza Bioenergetică este o formă de psihoterapie corporală, derivată din teoriile psihanalistului Wilhelm Reich (în special vegetoterapia) și dezvoltată de studentul său, Alexander Lowen.

Analiza bioenergetică îmbină terapia corporală, analitică și relațională cu abordarea energetică, având ca obiectiv dezvoltarea conștientizării, exprimarea sentimentelor și reechilibrarea fluxului energetic în corp. Mai mult decât eliminarea simptomelor, pacientul obține o stare de spirit mai pozitivă și învață să se bucure de plăcerile vieții.

Această modalitate terapeutică se bazează pe conceptul conform căruia o persoană este corpul său, iar experiențele vieții înseamnă, de fapt, experiențe corporale. Postura, structura musculară, respirația, motricitatea, expresiile și fluxul energetic pot dezvălui istoria emoțională a unei persoane, precum și modalitatea în care aceasta se raportează la lumea exterioară. Limbajul corpului arată dacă pacientul își autosabotează sentimentul de împlinire în viață.

Terapeutul „citește” indiciile corpului privind starea emoțională a pacientului, rezonează cu energia acestuia și îi simte emoțiile. Tehnicile corporale utilizate se adresează aspectelor energetice – percepția sinelui, exprimarea și autocontrolul, prin mișcare și respirație. Unul dintre exercițiile folosite pentru a promova respirația și a elibera tensiunea constă în lovirea ritmică a unei grămezi de saltele cu o rachetă de tenis sau cu pumnul. Respirația profundă poate duce la o simțire mai intensă și chiar la reactivarea unor sentimente și amintiri uitate, generând efectul de catharsis și ancorând fizic pacientul în realitatea emoțională. Analiza bioenergetică eliberează corpul de tensiunile musculare, sporește capacitatea de a relaționa la nivel intim, vindecă dificultățile sexuale și învață pacientul să se simtă mai împlinit în relațiile cu cei din jur.

Terapia bioenergetică a lui Alexander Lowen

Terapia bioenergetică, dezvoltată de Alexander Lowen, este una dintre cele mai influente psihoterapii corporale, probabil depășită doar de vegetoterapia lui Wilhelm Reich. Vom descrie în continuare în ce constă această terapie și care sunt tipurile de caracter identificate de Lowen.

Lowen a considerat că psihopatologia provine din conflictele dintre predispozițiile înnăscute ale ființei umane și necesitatea de adaptare la societate. Mai exact, el a conceptualizat nevroza drept consecința acumulării energiei sexuale, într-un mod similar abordărilor susținute de Reich, mentorul său.

Potrivit lui Lowen, oamenii tind să își reducă experiența corporală și afectivă, supraevaluând cunoașterea și recurgând la o raționalizare excesivă. Cu toate acestea, dimensiunile psihologice și fizice ale experienței umane sunt profund interconectate, astfel încât alterarea uneia dintre ele o poate afecta pe cealaltă.

În acest context, bioenergetica poate fi definită ca studiul personalității prin analiza proceselor energetice ale organismului uman. În mod specific, Lowen a sugerat că energia este ancorată, în mod natural, în doi poli (cap și organe genitale) și că ea trebuie să circule liber între acești poli; modificările în acest flux provoacă tulburări.

Pornind de la ipotezele inițiale ale lui Reich, Lowen a dezvoltat o procedură terapeutică numită analiză bioenergetică, cunoscută mai degrabă sub denumirea de „terapie bioenergetică”. Obiectivul terapiei bioenergetice este să-l ajute pe client să obțină plăcere într-un mod satisfăcător prin intermediul funcțiilor sale corporale de bază: motricitate, respirație, sexualitate, emoții, sentimente și exprimare de sine. Pentru aceasta, este necesară eliberarea tensiunii acumulate, atât fizic, cât și psihic.

Procesul de terapie bioenergetică cuprinde trei faze distincte:

  1. Conștientizarea tensiunii corporale și a problemelor psihologice.
  2. Descărcări emoționale: exprimarea sentimentelor reprimate și relaxarea musculară; mecanismele de apărare devin inutile.
  3. Eliberarea energiei asociate conflictelor; dobândirea unui contact mai profund cu întregul corp și cu propria experiență psihologică.

Tipuri de Caractere

Schizoid

Persoanele cu caracter schizoid tind să-și disocieze gândurile și emoțiile, pierzând contactul cu realitatea și simțindu-se respinse de cei din jur. Deoarece au crescut în medii ostile, acești oameni trăiesc într-o teamă constantă. Conform lui Lowen, în aceste cazuri fluxul de energie este blocat în gât, umeri și talie. Greutatea corporală tinde să fie concentrată pe exteriorul picioarelor, iar constituția generală este mai degrabă subțire.

Oral

Personalitatea orală se caracterizează printr-un comportament infantil, derivat din lipsa de satisfacere a nevoilor de afecțiune în perioada timpurie de dezvoltare. Acești oameni pot fi narcisiști și dependenți de ceilalți sau, dimpotrivă, excesiv de independenți. Blocajul energetic apare în special la nivelul umerilor și taliei, astfel încât membrele tind să fie subdezvoltate și respirația – superficială.

Psihopatic

În cazul caracterului psihopatic, blocajele apar în zona diafragmei și a taliei, ceea ce împiedică fluxul energetic către polul genital. Acești indivizi își blochează sentimentele, inclusiv cele sexuale; au tendința să domine, să seducă și să-i manipuleze pe ceilalți, fiind temători că, la rândul lor, vor fi exploatați în mod asemănător.

Masochist

Persoanele cu caracter masochist manifestă o atitudine negativă, supusă, nesigură, lipsită de asertivitate, și își reprimă sentimentele intense de ostilitate și agresivitate. Această structură de caracter derivă dintr-o presiune excesivă exercitată de adulți asupra copilului la o vârstă fragedă, presiune care blochează individualitatea și plăcerea. La nivel fizic, caracterul masochist se recunoaște prin blocaje energetice la nivelul gâtului, în special în gât și talie. Acest lucru favorizează apariția anxietății. Corpul este, de obicei, mai robust și de statură scundă, conform teoreticienilor bioenergetici.

Rigid

Acest tip de personalitate se caracterizează prin trăsături precum agresivitate, încăpățânare, ambiție, mândrie și sexualitate compulsivă. Persoanele rigide își reprimă ceea ce percep ca fiind semne de slăbiciune (de pildă, plânsul) și se tem de apropierea emoțională față de alții. Dintre cele cinci tipuri, acesta este cel mai puțin patologic, datorită contactului bun cu realitatea. În acest caz, tensiunea se acumulează într-o oarecare măsură în întregul corp, iar dacă nivelul ei nu este foarte ridicat, se poate manifesta printr-o atitudine vitală și energică.

Scopul Terapiei

În viziunea lui Alexander Lowen, fondatorul Analizei Bioenergetice, obiectivul terapiei este mai mult decât simpla absență a simptomelor. „Analiza bioenergetică integrează lucrul cu corpul, cu relațiile interpersonale ale pacientului și cu procesele sale mentale, fiecare fiind corelat și interpretat în termenii celorlalte…” – explică Lowen. În cartea sa, Bioenergetics, el scrie:

Bioenergetica se bazează pe pro­po­zi­ția simplă că fiecare persoană este corpul său. Nimeni nu există în afara corpului viu în care trăiește și prin care se exprimă și se conectează la lumea din jur. Ești corpul tău, corpul tău ești tu – iar el îți exprimă identitatea. Este modul tău de a fi în lume. Cu cât corpul tău este mai viu, cu atât ești mai implicat în lume. Când un corp își pierde o parte din vitalitate, de pildă când ești obosit, ai tendința să te retragi; boala are același efect, producând o stare de retragere, poate chiar să simți lumea mai îndepărtată sau să o vezi ca prin ceață. În zilele în care te simți plin de viață, lumea din jurul tău pare mai luminoasă, mai apropiată și mai reală. Cu toții ne dorim să fim și să ne simțim mai vii, iar bioenergetica ne poate ajuta să atingem acest obiectiv.

Astfel, terapia bioenergetică își propune să restabilească legătura profundă între corp, emoții și minte, să elibereze tensiunile musculare și să încurajeze exprimarea autentică a sentimentelor, conducând către o viață mai plină de vitalitate și satisfacții.