PSIHOTERAPIA DE CUPLU

CONSILIEREA – PSIHOTERAPIA DE CUPLU

Psihoterapia, Consilierea Psihologica, Dezvoltarea Personala se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa se dezvolte din punct de vedere psihologic, persoanelor care trec prin situatii de viata carora nu le mai fac fata la un moment dat.

Consilierea psihologica se axeaza pe prezent si viitor, la fel ca si coachingul , psihoterapia se axeaza in primul rind pe trecut, insa avind ca scop functionarea eficienta in prezent si viitor. Granita intre consiliere, psihoterapie, dezvoltare personala este fina si interconectata. Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie, focalizandu-se pe optimizare si dezvoltare personala, pe probleme psihologice sau de patologie somatice in care sunt implicati factori psihologici.

Consilierea psihologica este o forma de interventie psihologica care se adreseaza persoanelor aflate intr-o situatie de impas existential. Acest impas poate fi de natura familiala, sociala sau profesionala, etc. Specialistul il ajuta pe client sa poata gestiona o situatie de criza prin noi metode si sa isi gaseasca multiple solutii la aceasta. In urma consilierii, clientul isi va dezvolta capacitatea de a putea sa faca schimbari atat in plan psihologic, cat si in plan social, isi va imbunatatii si puterea de a lua decizii eficiente si conforme cu nevoile sale, isi va putea gestiona optim resursele personale.

Ceea ce se urmareste prin cosilierea psihologica este optimizarea si dezvoltarea personala, autocunoasterea, adaptarea eficienta la societate si la conditiile de viata. Consilierea psihologica vizeaza: temeri legate de sarcina si nastere, probleme de cuplu, interventii in cazul unui divort (consilierea copiilor si a sotilor), conflicte familiale, conflicte personale de comportament sau interioare (emotionale), orientare vocationala, interventii in mediul organizational. De asemenea, ofera si interventii psihologice suportive pentru bolnavii in stadii terminale, etc.

Diferenta dintre consiliere psihologica si psihoterapie este atat durata (psihoterapia presupune un numar mai mare de sedinte), cat si obiectivele urmarite. In consiliere psihologica se urmareste rezolvarea situatiei de criza si adaptarea la noile conditii de viata, iar in psihoterapie se vizeaza o restructurare a individului.

Modalitatea de lucru este fie individuala, fie de grup (ex.: familie), fie in grup (cu anumite tematici: optimizare personala, femei gravide, parinti incepatori, copii, adolescenti, adulti, varstnici, probleme existentiale cotidiene, probleme oncologice, neurologice, somatice, boli cronice etc.) Exista mai multe tipuri de consiliere: consiliere psihologica, educationala, in domeniul carierei, juridica, imobiliara, in afaceri, pastorala; pentru fiecare din aceste domenii exista specialisti in activitatea respectiva.

Ce este Consilierea- Psihoterapia de cuplu?

Lipsa de comunicare, infidelitate, scaderea dorintei sexuale, certuri interminabile… sunt doar cateva dintre problemele care trag un semnal de alarma in functionarea unui cuplu si care impun apelarea la terapia de cuplu. Sintagma in sine este arhicunoscuta si totusi multe cupluri aleg sa nu apeleze la terapie, considerand ca isi pot rezolva singure problemele sau ca ele se vor rezolva de la sine.
Fara a exagera, ambele credinte sunt de cele mai multe ori eronate. Problemele nu se rezolva niciodata de la sine, iar daca s-a ajuns deja la semnale cum sunt cele invocate aici, lucrurile sunt deja scapate de sub control si au nevoie de o interventie de specialitate.
Aceasta nu inseamna ca terapia de cuplu este neaparat solutia salvatoare. Exista cupluri pentru care nicio terapie nu mai este suficienta si care se destrama in cele din urma. Exista insa si destule cupluri pentru care crizele, indiferent de natura lor, pot fi depasite si nu constituie decat pietre de incercare construirea unei relatii durabile. Fie ca ai ajuns intr-un punct critic al relatiei tale, fie ca vrei doar sa iti mentii tonusul si sa eviti aparitia unor probleme in cuplu, terapia de cuplu poate fi de un real ajutor in gasirea echilibrului si a armoniei altaturi de partenerul de viata.
Suntem obisnuiti sa credem ca terapia de cuplu inseamna sa mergem la psiholog ca sa ne rezolve problemele dintr-o relatie. Lucrurile sunt insa mult mai complexe. Terapia de cuplu presupune descoperirea legaturilor care unesc doua persoane, care le fac sa ramana impreuna, iar daca una sau mai multe dintre aceste legaturi nu mai functioneaza, rolul terapeutului este de a intelege si de a-i face pe cei doi parteneri sa inteleaga ce anume nu mai functioneaza. Oricat de multi ani au petrecut impreuna doi parteneri de viata, terapia de cuplu invita la o perspectiva diferita asupra partenerului. Prin intermediul ei, doi parteneri de viata devin capabili sa isi spuna unul altuia lucruri pe care nu si le puteau spune, din diferite motive, isi inteleg reciproc asteptarile intime, isi exprima dorintele ascunse. Pe scurt, prin intermediul terapiei de cuplu, cei doi (re)invata sa isi vorbeasca si sa se asculte reciproc.
La fel ca si in cazul unei terapii individuale, terapia de cuplu ar trebui sa devina o solutie de luat in considerare din momentul in care exista suferinta in cuplu, oricat de mica; altfel spus, din momentul in care apar certuri, neintelegeri, tendinta de a nu mai comunica etc. Cu cat se apeleaza mai devreme la ea, cu atat rezultatele au sanse sa fie mai bune.

Psihoterapia de cuplu ar trebui sa devina o solutie de luat in considerare din momentul in care exista suferinta in cuplu, oricat de mica; altfel spus, din momentul in care apar certuri, neintelegeri, tendinta de a nu mai comunica etc. Cu cat se apeleaza mai devreme la ea, cu atat rezultatele au sanse sa fie mai bune.
Chiar daca pare complicat sau inutil, a apela la terapia de cuplu inainte ca problemele sa apara intr-un cuplu, altfel spus, a face terapie chiar daca totul merge sau pare sa mearga foarte bine, este o idee excelenta, in opinia specialistilor. Terapia de cuplu este un mod sanatos de a impulsiona comunicarea intre parteneri, de a-i ajuta sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt. Desi putine cupluri apeleaza preventiv la terapie, totusi ea este recomandata adesea mai ales persoanelor care au trecut in relatii antriore prin esecuri si suferinte.

Motivele pentru care cuplurile ajung sa apeleze la un trapeut pentru a-si restabili echilibrul in relatie sunt numeroase si de multe ori ele se imbina: lipsa de comunicare, problemele sexuale, distanțarea, sentimentul de vina, conflicte cauzate de educarea copiilor etc. Pe de alta parte, statisticile arata ca apeleaza la terapia de cuplu mai ales acele cupluri in care exista diferente interculturale, precum si cuplurile care formeaza familii recompuse. Specialistii recomanda insa ca terapia de cuplu sa fie insotita adesea si de terapie individuala. Spre exemplu, in cazul problemelor legate de violenta in familie este recomandat ca persoana violenta sa urmeze o terapie individuala. La fel, in cazurile ce implica infidelitatea, este recomandat sa existe si o terapie individuala.

Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui inainte de a apela la terapie

De ce vreau sa fac terapie de cuplu? Desi pare banala, aceasta intrebare este absolut necesara inainte de a apela la terapia de cuplu. Iar raspunsul este esential, pentru ca aceasta este si prima intrebare pe care v-o va pune terapeutul si tie si partenerului tau. Nu el este insa cel care va va da si raspunsul. Vrei cu adevarat sa iti continui viata alaturi de partenerul tau? Vrei sa auzi anumite lucruri? Vrei sa iti confirmi anumite banuieli? Ce asteptari ai in urma terapiei? Sunt intrebari care deriva din cea principala: de ce vrei sa faci terapie de cuplu?

Rolul unui psihoterapeut in terapia de cuplu este de a instaura un nou echilibru in relatia ta, un echilibru bazat pe noi reguli. Pozitia sa este aceea de arbitru, de moderator al problemelor care exista in cuplu. Faptul ca dialogul intre parteneri are loc intr-un cabinet, intr-un spatiu securizat si confidential si in prezenta unei a treia persoane, permite deschiderea acestora fata de subiecte care in spatiul conjugal par imposibil de discutat.

In ce consta, concret, terapia?

Terapia de cuplu si metodele abordate variaza considerabil de la un terapeut la altul. Unii terapeuti incep prin a discuta direct cu cei doi parteneri impreuna, altii prefera sa discute mai intai cu fiecare separat. Unii terapeuti vorbesc mai mult ei la inceput, altii prefera sa isi asculte mai intai pacientii. Ca in orice terapie, nu exista norme fixe si nici durata fixa. Unele cupluri au nevoie de intalniri saptamanale cu terapeutul o perioada mai indelungata, in timp ce altele ajung sa vada rezultatele mult mai repede. Adesea, este nevoie doar de doua sau trei sedinte de terapie pentru a debloca anumite cai de comunicare care nu functionau la parametri normali.

Scopul unei terapii nu este neaparat acela de a salva cuplul cu orice pret. Paradoxul este ca o terapie de cuplu reusita poate insemna deopotriva restabilirea echilibrului intr-o relatie, insa poate insemna si separarea, acceptata si constientizata de ambii parteneri ca solutie de continuare a vietii fiecaruia.

Adesea, atunci cand un cuplu apeleaza la terapia de cuplu, unul dintre parteneri este mai motivat decat celalalt. In astfel de cazuri terapia pate esua, mai ales daca unul dintre cei doi refuza in totalitate terapia. Ideea este ca pentru a reinventa viata de cuplu, pentru a da un suflu nou unei povesti de iubire pe care a inceput sa se puna praful, este intotdeauna nevoie de doi. Empatia si compasiunea sunt ingrediente indispensabile ale terapiei de cuplu. Terapia este adesea perceputa ca o ultima sansa acordata cuplului, dupa ce partenerii au agravat problemele. O capcana ce trebuie evitata este aceea a minciunii. Pentru ca terapia sa dea roade este absolut necesar ca partenerii sa nu se minta in fata terapeutului si mai ales sa nu ascunda nimic terapeutului. A repara o relatie deteriorata inseamna a redeveni autentic in relatiile cu celalalt, a constientiza diferentele fara a se teme de conflicte si a-si aminti ca un cuplu are la baza intotdeauna interesul pentru schimburi pozitive.

Autor
Psih. Daniel C. Muntean

, Psihoterapie de Cuplu, Danykomio Clinique Therapy, Danykomio Clinique Therapy
DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.
Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.

Formular de inscriere