CONSILIERE PSIHOLOGICA

CONSILIEREA PSIHOLOGICA

Psihoterapia, Consilierea Psihologica, Dezvoltarea Personala se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa se dezvolte din punct de vedere psihologic, persoanelor care trec prin situatii de viata carora nu le mai fac fata la un moment dat.

DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.

Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.

Consilierea psihologica se axeaza pe prezent si viitor, la fel ca si coachingul , psihoterapia se axeaza in primul rind pe trecut, insa avind ca scop functionarea eficienta in prezent si viitor. Granita intre consiliere, psihoterapie, dezvoltare personala este fina si iterconectata. De altfel in competentele unui conslilier psihologic si ale unui psihoterapeut intra si dezvoltarea personala dupa cum urmeaza : “Consilierea psihologica este interventie psihologica in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau in scopul promovarii sanatatii, preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament ale beneficiarilor. Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie, focalizandu-se pe optimizare si dezvoltare personala, pe probleme psihologice sau de patologie somatice in care sunt implicati factori psihologici.

Consilierea psihologica este o forma de interventie psihologica care se adreseaza persoanelor aflate intr-o situatie de impas existential. Acest impas poate fi de natura familiala, sociala sau profesionala, etc. Specialistul il ajuta pe client sa poata gestiona o situatie de criza prin noi metode si sa isi gaseasca multiple solutii la aceasta. In urma consilierii, clientul isi va dezvolta capacitatea de a putea sa faca schimbari atat in plan psihologic, cat si in plan social, isi va imbunatatii si puterea de a lua decizii eficiente si conforme cu nevoile sale, isi va putea gestiona optim resursele personale.

Ceea ce se urmareste prin cosilierea psihologica este optimizarea si dezvoltarea personala, autocunoasterea, adaptarea eficienta la societate si la conditiile de viata. Consilierea psihologica vizeaza: temeri legate de sarcina si nastere, probleme de cuplu, interventii in cazul unui divort (consilierea copiilor si a sotilor), conflicte familiale, conflicte personale de comportament sau interioare (emotionale), orientare vocationala, interventii in mediul organizational. De asemenea, ofera si interventii psihologice suportive pentru bolnavii in stadii terminale, etc.

Diferenta dintre consiliere psihologica si psihoterapie este atat durata (psihoterapia presupune un numar mai mare de sedinte), cat si obiectivele urmarite. In consiliere psihologica se urmareste rezolvarea situatiei de criza si adaptarea la noile conditii de viata, iar in psihoterapie se vizeaza o restructurare a individului.

Modalitatea de lucru este fie individuala, fie de grup (ex.: familie), fie in grup (cu anumite tematici: optimizare personala, femei gravide, parinti incepatori, copii, adolescenti, adulti, varstnici, probleme existentiale cotidiene, probleme oncologice, neurologice, somatice, boli cronice etc.) Exista mai multe tipuri de consiliere: consiliere psihologica, educationala, in domeniul carierei, juridica, imobiliara, in afaceri, pastorala; pentru fiecare din aceste domenii exista specialisti in activitatea respectiva.

Consilierea este o relatie proactiva care declanseaza o schimbare, este o relatie de ajutor orientata dinspre terapeut spre client, o relatie cu o durata limitata. Ceea ce-ti ofera consilierea dupa ce s-a incheiat este „sa te ajute sa te ajuti singur”.

Diferentele dintre consiliere si psihoterapie ar fi: consilierea are rol de preventie, psihoterapia fiind un tip de interventie in cazul unor probleme cronice si in cazul unor situatii de criza, consilierea este centrata pe rezolvarea unor probleme punctuale, psihoterapia pe restructurarea personalitatii, consilierea are o durata mai scurta in timp ce psihoterapia dureaza mai mult (uneori chiar cativa ani).

Scopul consilierii psihologice:

  • autocunoasterea si autodescoperirea propriului potential
  • crestere si dezvoltare personala
  • asumarea responsabilitatilor pentru deciziile luate
  • acceptarea de sine si acceptarea celorlalti
  • relatii pozitive cu ceilalti
  • cresterea gradului de toleranta la frustrare
  • imbunatatirea starii de sanatate fizica si psihica
  • stare de bine interior
  • descoperirea bucuriei de a trai, etc.

O sanatate optima este posibila. Danykomio Clinique Therapy concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean ,este locul unde tehnicile de tratament folosite in acest scop va ajuta sa profitati din plin de sansa de a fi sanatosi.

Autor
Psih. Daniel C. Muntean

DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. In timp ce terapiile traditionale se concentreaza numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordarii terapiei se bazeaza pe o forma holistica de vindecare care face posibila eliberarea si vindecarea traumelor fizice, mentale si emotionale.
Psihoterapia, Medicina și Spiritualitatea au nevoie să fie utilizate integrativ.