ANALIZA BIOENERGETICA
ANALIZA BIOENERGETICA
Analiza Bioenergetica este o forma de Psihoterapie Corporala, derivata din teoriile psihanalistului Wilhelm Reich (in speta vegetoterapia) si dezvoltata de studentul sau, Alexander Lowen.
Analiza bioenergetica imbina terapia corporala, analitica si relationala cu abordarea energetica, avand ca obiectiv dezvoltarea constientizarii, exprimarea sentimentelor si reechilibrarea fluxului energetic in corp. Mai mult decat eliminarea simptomelor, pacientul obtine o stare de spirit mai pozitiva si invata sa se bucure de placerile vetii.
Aceasta modalitate terapeutica se bazeaza pe conceptul conform caruia o persoana este corpul sau, iar experientele vietii inseamna de fapt experiente corporale. Postura, trasaturile musculare, respiratia, motricitatea, expresiile si fluxul energetic pot dezvalui istoria emotionala a unei persoane, precum si modalitatea in care aceasta se raporteaza la lumea exterioara. Limbajul corpului arata daca pacientul isi autosaboteaza sentimentul de implinire in viata.
Terapeutul „citeste” indiciile corpului despre starea emotionala a pacientului, rezoneaza cu energia sa si simte emotiile. Tehnicile corporale utilizate se adreseaza aspectelor energetice – perceptia sinelui, exprimarea si autocontrolul, prin miscare si respiratie. Unul dintre exercitiile utilizate pentru a promova respiratia si a elibera tensiunea este lovirea ritmica a unei gramezi de saltele cu o racheta de tenis sau cu pumnul. Respiratia profunda poate duce la o simtire mai profunda si chiar la iesirea la suprafata a sentimentelor si amintirilor pierdute, ceea ce produce un efect de catharsis si ancoreaza corporal pacientul in realitatea emotionala. Analiza bioenergetica elibereaza corpul de tensiunile musculare, sporeste capacitatea de a relationa la nivel intim, vindeca dificultatile sexuale si invata pacientul sa se simta mai implinit in relatiile cu cei din jur.
Terapia bioenergetică a lui Alexander Lowen este una dintre cele mai influente psihoterapii ale corpului, depășită probabil de vegetoterapia a lui Wilhelm Reich. În acest articol vom descrie din ce constă această terapie, precum și care sunt tipurile de caracter existente în conformitate cu Lowen.
Terapia bioenergetică
Lowen a apreciat că psihopatologia provine din conflictele dintre predispozițiile înnăscute ale ființei umane și nevoia de a se adapta la societate. Mai exact, el a conceptualizat nevroza ca o consecință a acumulării energiei sexuale, într-un mod similar cu abordările apărate de Reich, mentorul său.
Potrivit lui Lowen, oamenii tind să reducă experiența noastră corporală și afectivă; dimpotrivă, am supraevaluat cunoașterea și am raționalizat excesiv. Cu toate acestea, dimensiunile psihologice și fizice ale experienței umane sunt strâns legate între ele, astfel încât să se producă alterarea în cealaltă.
În acest context, bioenergetica poate fi definită ca studiul personalității din analiza proceselor energetice ale organismului uman. În special, Lowen a propus ca energia să fie ancorată natural în două poli – capul și organele genitale – și să curgă liber între ele; modificările în acest flux cauzează tulburări.
Din ipoteza inițială a lui Reich și a lui Lowen a dezvoltat o procedură terapeutică pe care a numit-o analiză bioenergetică, deși este cunoscută în mai mare măsură cu denumirea de „terapie bioenergetică”. Obiectivul terapiei bioenergetice este acela de a ajuta clientul să obțină plăcerea într-un mod satisfăcător cu toate funcțiile de bază ale organismului său: motorul, respirația, sexualitatea, emoțiile, sentimentele și expresia de sine. Pentru aceasta este necesară eliberarea tensiunii acumulate, fizic și psihic.
Procesul de terapie bioenergetică constă în trei faze distincte:
- Fiți conștienți de tensiunea corporală și de problemele psihologice.
- Descărcări emoționale: expresia sentimentelor frustrate și distensia musculară; mecanismele de apărare nu mai sunt necesare.
- Eliberarea energiei asociate conflictelor; accesul la un corp complet și experiența psihologică.
Tipuri de caractere
Lowen a descris cinci tipuri de structuri caracteristice bazate pe părțile corpului în care fluxul de energie este împiedicat. Regiunile organismului pe care acest autor le consideră deosebit de relevante sunt ochii, gura, gâtul, umerii, pieptul, diafragma și talia.
1. Schizoid
Persoanele cu caracter schizoid tind să-și disocieze gândurile și emoțiile, precum și să piardă legătura cu realitatea și să fie respinse de ceilalți. Pentru că au crescut în medii ostile, acești oameni sunt în mod constant înfricoșați. Potrivit Lowen, în aceste cazuri fluxul de energie este blocat în gât, umeri și talie. Greutatea tinde să se încarce pe exteriorul picioarelor, iar constituția este, de obicei, subțire.
2. Oral
Personalitatea orală este caracterizată de atitudini infantile care derivă din lipsa de satisfacție a nevoilor de afecțiune în timpul dezvoltării timpurii. Acești oameni sunt adesea narcisciști și dependenți de ceilalți sau excesiv de independenți. Blocajul energetic apare în special în umeri și talie, astfel încât membrele tind să fie slabe și mai puțin dezvoltate decât în mod normal. În plus, respirația este superficială.
3. Psihopatic
În cazul caracterului psihopat, blocajele ar apărea în diafragmă și în talie, ceea ce înseamnă că energia nu curge corect spre polul genital. Acești oameni își blochează sentimentele, inclusiv cele sexuale, tind să domine, să seducă și să-i înșele pe ceilalți, temându-se că alții vor profita de ele în moduri similare.
4. Masochist
Persoanele masochiste tind să arate o atitudine negativă, supusă, nesigură și nu foarte asertivă și să-și reprime sentimentele intense de ostilitate și agresivitate. Această structură de caractere este derivată dintr-o presiune excesivă din partea adulților în vârstă fragedă, care blochează individualitatea și plăcerea persoanei. La nivel fizic, caracterul masochistic se manifestă în blocuri energetice ale gâtului, în special în gât și talie. Acest lucru crește probabilitatea apariției sentimentelor de anxietate. Corpul este de obicei tare și scurt de statură, conform teoreticienilor bioenergetici.
5. Rigid
Acest tip de personalitate se caracterizează prin trăsături precum agresivitatea, încăpățânarea, ambiția, mândria și sexualitatea compulsivă. Persoanele rigide reprima ceea ce consideră că sunt semne de slăbiciune, cum ar fi plânsul, și se tem de apropierea emoțională cu alte persoane. Dintre cele cinci tipuri, aceasta este cea mai puțin patologică din cauza contactului bun cu realitatea. În acest caz, tensiunea se acumulează într-o oarecare măsură în toate părțile corpului. Dacă gradul de concentrare tensională este relativ scăzut, se poate manifesta într-o atitudine vitală și energică.
Scopul terapiei este mai mult decât absența simptomelor. Dr. Alexander Lowen, fondatorul Analizei Bioenergetice, spune: “Aceasta (Analiza bioenergetică) integrează lucrul cu corpul, cu relațiile interpersonale ale pacientului și cu procesele sale mentale, fiecare dintre ele fiind corelată și interpretată în termenii celorlalți … Analiza bioenergetică începe cu realitatea corpului și funcțiile sale de bază ale motilității și expresiei “. El scrie, de asemenea, în cartea sa Bioenergetics: “Bioenergetica se bazează pe propoziția simplă că fiecare persoană este corpul său. Nici o persoană nu există în afară de corpul viu în care el are existență și prin care se exprimă și se leagă de lumea din jurul lui, sunteți corpul vostru și corpul vostru sunteți voi atunci vă exprimă cine sunteți. Este modul dvs. de a fi în lume. Cu cât corpul vostru este mai viu, cu atât sunteți mai mult în lume. Când un corp își pierde o parte din viața lui, ca atunci când ești obosit, de exemplu, ai tendința să te retragi, boala are același efect, producând o stare de retragere, poate chiar să simți lumea de la distanță sau să o vezi ca pe o ceață, zile în care sunteți viu radiant și lumea despre voi pare mai luminoasă, mai apropiată și mai reală. Noi toți vrem să fim și să ne simțim mai în viață, iar bioenergetica ne poate ajuta în atingerea acestui scop “.
Autor
Psih. Daniel C. Muntean