Consiliere Psihologică Online

  1. Acasă
  2. Psihoterapie
  3. Consiliere Psihologică Online

Psihoterapia, Consilierea Psihologică și Dezvoltarea Personală se adresează tuturor persoanelor care doresc să se dezvolte din punct de vedere psihologic, precum și celor care trec prin situații de viață cărora nu le mai pot face față la un moment dat. În timp ce terapiile tradiționale se concentrează numai asupra nivelului fizic sau doar asupra celui mental, acest concept al abordării terapiei se bazează pe o formă holistică de vindecare, care face posibilă eliberarea și vindecarea traumelor fizice, mentale și emoționale.

Consilierea psihologică se axează pe prezent și viitor (la fel ca și coachingul), în timp ce psihoterapia se concentrează, în primul rând, pe trecut, având însă ca scop funcționarea eficientă în prezent și viitor. Granița dintre consiliere, psihoterapie și dezvoltare personală este fină și interconectată. De altfel, în competențele unui consilier psihologic și ale unui psihoterapeut intră și dezvoltarea personală, după cum urmează:

Consilierea psihologică este intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale și/sau în scopul promovării sănătății, prevenirii și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament ale beneficiarilor. Consilierea psihologică se deosebește de psihoterapie, focalizându-se pe optimizare și dezvoltare personală, pe probleme psihologice sau de patologie somatică în care sunt implicați factori psihologici.

Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică ce se adresează persoanelor aflate într-o situație de impas existențial. Acest impas poate fi de natură familială, socială sau profesională etc. Specialistul îl ajută pe client să poată gestiona situația de criză prin noi metode și să-și găsească soluții multiple. În urma consilierii, clientul își va dezvolta capacitatea de a face schimbări atât în plan psihologic, cât și în plan social; își va îmbunătăți, de asemenea, puterea de a lua decizii eficiente, conforme cu nevoile sale, și își va putea gestiona optim resursele personale.

Ceea ce se urmărește prin consilierea psihologică este optimizarea și dezvoltarea personală, autocunoașterea, adaptarea eficientă la societate și la condițiile de viață. Consilierea psihologică vizează: temeri legate de sarcină și naștere, probleme de cuplu, intervenții în cazul unui divorț (consilierea copiilor și a soților), conflicte familiale, conflicte personale de comportament sau emoționale, orientare vocațională, intervenții în mediul organizațional. De asemenea, oferă și intervenții psihologice suportive pentru bolnavii în stadii terminale etc.

Diferența dintre consilierea psihologică și psihoterapie ține atât de durată (psihoterapia presupune un număr mai mare de ședințe), cât și de obiectivele urmărite. În consilierea psihologică se urmărește rezolvarea situației de criză și adaptarea la noile condiții de viață, în timp ce în psihoterapie se vizează o restructurare mai profundă a individului.

Modalitatea de lucru poate fi individuală, de grup (de exemplu: familie) sau în grup, având anumite tematici (optimizare personală, femei însărcinate, părinți începători, copii, adolescenți, adulți, vârstnici, probleme existențiale cotidiene, probleme oncologice, neurologice, somatice, boli cronice etc.). Există mai multe tipuri de consiliere: consiliere psihologică, educațională, în domeniul carierei, juridică, imobiliară, în afaceri, pastorală; pentru fiecare dintre aceste domenii există specialiști cu pregătire în activitatea respectivă.

Consilierea este o relație proactivă ce declanșează o schimbare – este o relație de ajutor, orientată dinspre terapeut spre client, cu o durată limitată. Ceea ce îți oferă consilierea, după ce s-a încheiat, este „să te ajute să te ajuți singur”.

Diferențele dintre Consiliere și Psihoterapie ar fi:

  • Consilierea are rol de prevenție;
  • Psihoterapia este un tip de intervenție în cazul unor probleme cronice și al unor situații de criză;
  • Consilierea este centrată pe rezolvarea unor probleme punctuale;
  • Psihoterapia se concentrează pe restructurarea personalității;
  • Consilierea are o durată mai scurtă, în timp ce psihoterapia poate dura mai mult (uneori chiar câțiva ani).

Scopul Consilierii Psihologice:

Ce este consilierea/psihoterapia telefonică sau online?

Psihoterapia Online se desfășoară prin intermediul unei camere web și al programului Skype, astfel încât să existe o legătură video și audio (sau doar telefonică) între terapeut și client. Este esențial pentru orice client să își poată vedea și auzi terapeutul, pentru a avea o imagine asupra acestuia și pentru a se crea o relație terapeutică cât mai strânsă.

Prin intermediul consilierii sau psihoterapiei online, clientul își poate urma ședințele din orice locație din lume, atât timp cât dispune de o conexiune bună la internet.
Un avantaj al terapiei online îl reprezintă faptul că persoana interesată își poate urma „călătoria psihoterapeutică” din confortul și siguranța propriei locuințe, având spațiul necesar pentru a se bucura de ședințele de terapie, fără a se confrunta cu drumul până la cabinet.

Prin intermediul variantei online, clientul își poate alege terapeutul independent de zona geografică în care se află, ținând cont mai degrabă de criterii precum specializările sau orientarea teoretică a psihologului.
În zilele noastre, foarte multe persoane călătoresc în scop profesional, pentru studii sau, pur și simplu, sunt nevoite să locuiască o perioadă în altă parte și găsesc cu dificultate un terapeut care să vorbească limba maternă. În psihoterapie, este foarte important ca terapeutul și clientul să vorbească aceeași limbă. Prin intermediul terapiei online, aceste persoane își pot continua ședințele de terapie în limba maternă, fără întrerupere.

De asemenea, există clienți care doresc să urmeze ședințe de psihoterapie cu un anumit terapeut și sunt nevoiți să plătească, în plus, costuri de transport până la cabinetul acestuia. Terapia online elimină aceste costuri suplimentare, făcând ședințele mai avantajoase.
Multe persoane consideră că le este mai ușor să discute prin intermediul internetului, decât dacă terapeutul ar fi prezent fizic în aceeași încăpere. Terapia online oferă această posibilitate.

În cazul consilierii sau psihoterapiei telefonice/online, achitarea onorariului se face în avans prin transfer bancar. Puteți opta pentru plata unei ședințe, a 3 ședințe, a 5 ședințe sau a 10 ședințe.