Psihoterapia, Consilierea Psihologică, Dezvoltarea Personală se adresează tuturor persoanelor care doresc să se dezvolte din punct de vedere psihologic, persoanelor care trec prin situații de viață cărora nu le mai fac față la un moment dat.
DANYKOMIO este un concept multidisciplinar dezvoltat de Psih. Daniel C. Muntean, fondatorul Danykomio Clinique Therapy. În timp ce terapiile tradiționale se concentrează numai asupra nivelului fizic sau doar a celui mental, acest concept al abordării terapiei se bazează pe o formă holistică de vindecare care face posibilă eliberarea și vindecarea traumelor fizice, mentale și emoționale.
Consilierea psihologică se axează pe prezent și viitor, la fel că și coachingul , psihoterapia se axează în primul rînd pe trecut, însă avînd că scop funcționarea eficientă în prezent și viitor. Granița între consiliere, psihoterapie, dezvoltare personală este fină și iterconectata. De altfel în competențele unui conslilier psihologic și ale unui psihoterapeut întră și dezvoltarea personală după cum urmează : “Consilierea psihologică este intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale și/sau în scopul promovării sănătății, prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament ale beneficiarilor. Consilierea psihologică se deosebește de psihoterapie, focalizandu-se pe optimizare și dezvoltare personală, pe probleme psihologice sau de patologie somatice în care sunt implicați factori psihologici.
Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică care se adresează persoanelor aflate într-o situație de impas existențial. Acest impas poate fi de natură familială, socială sau profesională, etc. Specialistul îl ajută pe client să poată gestiona o situație de criză prin noi metode și să își găsească multiple soluții la această. În urmă consilierii, clientul își va dezvoltă capacitatea de a putea să facă schimbări atât în plan psihologic, cât și în plan social, își va îmbunătății și puterea de a lua decizii eficiente și conforme cu nevoile sale, își va putea gestiona optim resursele personale.
Ceea ce se urmărește prin cosilierea psihologică este optimizarea și dezvoltarea personală, autocunoașterea, adaptarea eficientă la societate și la condițiile de viață. Consilierea psihologică vizează: temeri legate de sarcina și naștere, probleme de cuplu, intervenții în cazul unui divorț (consilierea copiilor și a soților), conflicte familiale, conflicte personale de comportament sau interioare (emoționale), orientare vocațională, intervenții în mediul organizațional. De asemenea, oferă și intervenții psihologice suportive pentru bolnavii în stadii terminale, etc.
Diferența dintre consiliere psihologică și psihoterapie este atât durata (psihoterapia presupune un număr mai mare de ședințe), cât și obiectivele urmărite. În consiliere psihologică se urmărește rezolvarea situației de criză și adaptarea la noile condiții de viață, iar în psihoterapie se vizează o restructurare a individului.
Modalitatea de lucru este fie individuală, fie de grup (ex.: familie), fie în grup (cu anumite tematici: optimizare personală, femei gravide, părinți începători, copii, adolescenți, adulți, vârstnici, probleme existențiale cotidiene, probleme oncologice, neurologice, somatice, boli cronice etc.) Există mai multe tipuri de consiliere: consiliere psihologică, educațională, în domeniul carierei, juridică, imobiliară, în afaceri, pastorală; pentru fiecare din aceste domenii există specialișți în activitatea respectivă.
Consilierea este o relație proactivă care declanșează o schimbare, este o relație de ajutor orientată dinspre terapeut spre client, o relație cu o durata limitată. Ceea ce-ți oferă consilierea după ce s-a încheiat este „să te ajute să te ajuți singur”.
Diferențele dintre consiliere și psihoterapie ar fi: consilierea are rol de prevenție, psihoterapia fiind un tip de intervenție în cazul unor probleme cronice și în cazul unor situații de criză, consilierea este centrată pe rezolvarea unor probleme punctuale, psihoterapia pe restructurarea personalității, consilierea are o durata mai scurtă în timp ce psihoterapia durează mai mult (uneori chiar câțiva ani).
Danykomio Clinique Therapy, concept multidisciplinar dezvoltat de psihologul Daniel C. Muntean, este locul unde tehnicile de tratament folosite în acest scop vă vor ajuta să profitați din plin de șansa de a fi sănătoși.