În ultimul timp s-au făcut o serie întreagă de descoperiri în domeniul psihoterapiei, pe care oamenii de știință, medicii, psihoterapeuții, terapeuții și psihologii tind să le aplice din ce în ce mai des. Multe dintre acestea au devenit noi modalități de vindecare, care, prin profunzimea și efectul lor neașteptat, fac de prisos orice intervenții de natură alopată sau artificială.
Legătura dintre muzică și vindecare a fost recunoscută de mii de ani în toate societățile. Elementele care alcătuiesc muzica – ritmul, tonul, armonia și timbrul – rezonează cu ritmurile și sonoritatea corpului uman. Muzica este creată pentru om și îl poate influența în mod benefic atunci când este utilizată inteligent. Din timpuri imemorabile, omul a folosit sunetele și muzica atât în scop terapeutic, cât și în practicile religioase. Atunci când ne simțim atrași irezistibil de muzică, trebuie să recunoaștem că aceasta exercită o influență certă asupra spiritului nostru.
Muzica, prin anumite forme ale ei, facilitează acordarea ființei umane la noi surse de inspirație, contribuind la rafinarea și elevarea conștiinței. Ea determină influențe extrem de profunde în sfera psiho-mentală și, în anumite condiții, poate orienta aspirațiile umane către cele mai sublime idealuri, ajutând astfel la îndeplinirea menirii.
Muzica poate reprezenta o modalitate deosebit de eficientă de armonizare, fiind adesea folosită ca mijloc de vindecare. De mult timp s-a constatat, de pildă, influența sunetelor armonioase asupra scăderii tensiunii psihice și, de aici, a diminuării reacțiilor agresive. Termeni precum meloterapia, sonoterapia, vocaloterapia, ritmoterapia sau muzicoterapia descriu o formă recurentă de tratament în medicina modernă, deși aceasta a fost recunoscută și utilizată de veacuri.
La congresul „Muzică și Medicină” de la Ludenscheid, din 1984, una dintre concluziile principale a fost că muzica reduce stresul. În prezent s-au stabilit numeroase alte concluzii privind efectul muzicii asupra ființei. Astfel, muzica diminuează tensiunea arterială, iar pulsul se încetinește.
Muzica înseamnă, în ultimă instanță, vibrație, iar din această cauză marea majoritate a oamenilor reacționează spontan la ea. Australianul Clynes, autorul lucrării „Muzica, spiritul și cei eroi”, distingea diverse sunete, având o anumită frecvență de vibrație, și le clasifica după tipul sentimentului pe care îl exprimă – de exemplu, dragoste, bucurie, fericire, pace, liniște, seninătate, entuziasm, optimism, curaj, sacrificiu etc. În acest sens, aceste vibrații sonore pot determina în ființa umană anumite rezonanțe specifice, iar prin fenomenul de acordare omul poate trăi, în universul său interior, stări specifice elevate, generatoare de armonie și fericire.
Viața noastră poate capăta cu totul alte valențe în momentul în care învățăm să folosim muzica într-un mod armonios. Sunetele ne pot modela caracterul, ne pot purifica emoțiile și ne pot dezvolta inteligența. Puterea lor este cu adevărat foarte mare. Stările psihice dezastruoase pot fi ușor depășite prin intermediul muzicii. Tristețea, deznădejdea, resemnarea, depresia – toate pot fi ameliorate sau chiar eliminate complet prin ascultarea unei anumite muzici. Prin muzică se pot crea, indirect, stări de spirit elevate sau se pot modifica atitudinile negative. Înainte de toate, se recurge la muzica potrivită cu starea emoțională și structura sufletească a individului. Dacă acesta este copleșit de sentimente de tristețe, atunci, pentru început, cele mai potrivite vor fi o serie de melodii purtătoare ale aceluiași aer trist, melancolic. După aceea, se va trece progresiv la muzică marcată de ceva mai multă veselie.
Este bine de știut și de reținut că, în muzicoterapie, fiecare tranziție trebuie făcută pas cu pas și cu delicatețe. Muzica ne leagă de cele mai profunde fibre ale ființei noastre, iar, întrucât fiecare om este marcat de propria sa individualitate, muzica potrivită pentru fiecare se potrivește în funcție de simțirile și structura sa interioară.
Dacă dorim să depășim, prin intermediul muzicii, o stare de tristețe, vom începe întotdeauna prin a asculta o muzică tristă, încărcată de o vibrație profundă, astfel încât să prindem frecvența de vibrație a sufletului nostru din acel moment. După aceea, vom asculta treptat o muzică din ce în ce mai puțin tristă, până când vom ajunge să ascultăm o muzică încărcată de bucurie și exaltare. Aceasta se numește tehnica „agățării” și este mult mai eficientă decât în cazul în care am începe să ascultăm direct muzică exaltată în momentul în care suntem foarte triști. Învățați să ascultați muzica, deschideți-vă către ea, lăsați-o să pătrundă în voi. Acceptați vibrațiile sale, lăsându-le să vă modifice vibrațiile corporale, cele ale sufletului și ale spiritului. Lăsați deoparte grijile secundare și intrați în muzică, identificați-vă cu ea. Aprofundați starea de relaxare și interiorizare și acceptați imaginile și sentimentele pe care muzica le generează.
Veți observa că vă veți destinde tot mai mult pe măsură ce audiția se transformă într-o simfonie interioară și, treptat, vă veți simți mai energizați și fericiți. Este posibil să simțiți acțiunea sunetelor la nivelul unui centru energetic (chakra) sau la nivelul unor organe, manifestându-se anumite blocaje energetice. Odată ce muzica se oprește, bucurați-vă de o perioadă de liniște – o liniște vie, ce conține toate sunetele și fenomenele sublime, generând o stare profundă de fericire și armonie sufletească.
Terapia prin sunet și muzică este o terapie armonizatoare a energiilor din ființă, așa că vă sugerez să ascultați muzica la care vibrați cel mai mult. Experimentați diferite sunete și tipuri de muzică. Un exemplu spectaculos este terapia prin sunet numită Hemi-Sync (prescurtare de la Hemispheric Synchronization) – o tehnică de ghidare audio atestată clinic, având la bază peste 50 de ani de cercetări științifice, dezvoltată de Bob Monroe. Această tehnică folosește combinații specifice de tonuri audio care induc sincronizarea undelor cerebrale la nivelul întregului creier, astfel încât cele două emisfere să lucreze împreună și în armonie. Pentru mai multe informații puteți vizita siteul www.hemi-sync.com.
Tot din terapia prin sunete face parte și incantația. Indiferent dacă rostiți anumite vocale sau recitați mantre, lăsați sunetul, vibrația propriei voci, să răsune și să vă curețe energia! Nu trebuie neapărat să fiți cântăreți pentru a face acest lucru – toți avem o voce, folosiți-o pentru propria vindecare! Din punct de vedere ezoteric, simțul auzului este legat de chakra gâtului (Vishuddha Chakra), centrul de forță plasat la baza gâtului, corelat cu elementul subtil eter, alături de celelalte patru elemente: pământ, apă, foc și aer. Pornind de la această corelație, deducem că sunetul ne poate influența intuiția, inspirația creatoare, starea de puritate mentală și favorizează instalarea liniștii interioare și a calmului.
Sunetele ne pot „transporta” din starea beta a creierului (specifică stării de veghe) în starea alfa (specifică stării de meditație și relaxării), fără a adormi. La nivel fizic, sunetele afectează presiunea sanguină, pulsul, circulația, funcționarea creierului și metabolismul.
Scopul terapiei prin muzică este de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea și stările psihice negative. Este, desigur, foarte simplu pentru fiecare dintre noi să practice o astfel de terapie. De exemplu, într-o anumită situație, se poate renunța la un analgezic în favoarea ascultării muzicii preferate, dar trebuie ca preferințele noastre să fie în acord cu energia obiectivă pe care sunetele o poartă. În general, sunetele folosite de specialiști sunt sunete pure, ale căror efecte au fost studiate experimental.
O ședință de muzicoterapie se compune din audierea unui „exercițiu” (sau a mai multor exerciții) care conține melodii, fraze muzicale sau anumite sunete specifice ce se repetă astfel încât vibrațiile lor să fie constante.
Muzicoterapia are mai multe subcategorii:
Meloterapia – terapia bazată pe o melodie;
Sonoterapia – folosește sunete speciale;
Vocaloterapia – folosește sunetele emise vocal.
În funcție de personalitatea, afecțiunile și obiectivele pacientului, specialistul poate alege două forme ale terapiei:
Activă – care constă în practicarea unui instrument, compunerea de melodii, executarea de mișcări ritmice pe fundalul muzicii, favorizând astfel exprimarea sinelui;
Pasivă – ascultarea muzicii, care stimulează energia creatoare și contribuie la creșterea capacității de concentrare și memorie. Muzica scoate la iveală emoții, uneori uitate sau ascunse de mult timp.
În terapia prin muzică, sunetele și ritmul devin instrumente cu ajutorul cărora se dezvoltă creativitatea, se intră în contact cu sinele și se tratează diverse probleme de sănătate (anxietate, durere cronică, hipertensiune, dificultăți de învățare etc.). Datorită efectului asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important pentru relaxare și reducerea stresului. Ca instrument de dezvoltare personală, contribuie la creșterea capacităților cognitive (atenție, memorie), psihomotorii (agilitate, coordonare, mobilitate) și socio-afective.
Combinații specifice de bătăi binaurale complexe, împreună cu muzica și, după caz, cu ghidare verbală, sunt folosite pentru a facilita îmbunătățirea stărilor mentale, fizice și emoționale.
Perfecționată pe parcursul a zeci de ani de cercetări științifice, susținută de numeroase studii și cercetări clinice independente efectuate de prestigioase instituții medicale și universități, terapia prin sunet și muzică și-a dovedit eficiența într-o serie de aplicații.
Aplicații în dezvoltare personală:
Atingerea celor mai profunde stări de meditație;
Dezvoltare spirituală;
Experimentarea diferitelor niveluri de conștiință extinsă;
Percepția directă a energiilor și a sistemelor energetice superioare;
O înțelegere mai profundă a energiei personale;
Controlul energiei personale;
Eliminarea blocajelor energetice;
Acces la înțelepciunea inconștientului;
Comunicare cu Sinele Superior;
Dezvoltarea puterii personale;
Vindecarea emoțională.
Aplicații practice în viața de zi cu zi:
Managementul stresului;
Relaxare profundă;
Eliminarea insomniilor;
Inducerea somnului regenerator;
Învățare accelerată;
Creșterea capacității de concentrare;
Îmbunătățirea memoriei;
Dezvoltarea creativității și intuiției;
Eliminarea fricilor și fobiilor;
Depășirea tiparelor de comportament nedorite;
Renunțarea la fumat;
Întărirea sistemului imunitar;
Accelerarea proceselor de vindecare și recuperare;
Aplicații terapeutice în domeniul autismului, ADHD și psihooncologie;
Eliminarea stărilor depresive;
Accelerarea proceselor de recuperare postoperatorie sau în cazul atacurilor cerebrale;
Ameliorarea efectelor chimioterapiei și radioterapiei;
Încetinirea proceselor de îmbătrânire;
Și altele, aplicabilitatea tehnicii fiind, practic, nelimitată.
Danykomio Clinique Therapy, concept multidisciplinar dezvoltat de psihologul Daniel C. Muntean, este locul unde tehnicile de tratament folosite în acest scop vă vor ajuta să profitați din plin de șansa de a fi sănătoși.