Despre „energie” se vorbește în foarte multe feluri, făcându-se referire la energia electrică, energia calorică, energia eoliană, însă definiția energiei este mult mai cuprinzătoare. Mulți fizicieni ai cuanticii au explicat că, la nivel atomic, tot ceea ce există în univers este energie, vibrând și oscilând cu frecvențe diferite. Cu unele dintre aceste vibrații energetice suntem familiarizați: lumina, undele radio, razele X sau sunetul, etc. Toate acestea intră în spectrul electromagnetic, singura deosebire fiind că fiecare oscilează cu o frecvență diferită.
Așadar, tot ceea ce există este energie, inclusiv ființele umane, care se află și ele în sfera energiei magnetice. Fiecare celulă, atom sau particulă din corpul nostru vibrează în funcție de structura sa biochimică. Cu alte cuvinte, organismul uman, ca întreg – la fel ca plantele și celelalte viețuitoare – emite radiații electromagnetice, iar în jurul fiecărui sistem viu există un câmp bioenergetic propriu care îl înconjoară.
Psihologia energetică este o sinteză de practici menite să modifice, în mod deliberat, „moleculele emoției”. Aceste practici au trei avantaje distincte față de medicamentele utilizate în psihiatrie: sunt neinvazive, foarte specifice și nu au efecte secundare. Intervențiile energetice au un impact benefic asupra sistemului electrochimic al organismului, precum și asupra energiilor subtile.
Psihologia energetică se bazează pe un studiu desfășurat de o echipă de 27 de specialiști, în domeniul sănătății și al sănătății mentale, sub coordonarea lui David Feinstein, pentru a pune la dispoziția psihoterapeuților noi instrumente de psihologie energetică. De fapt, psihologia energetică se bazează pe psihoterapii convenționale, funcționând în cadrul principiilor psihologice stabilite, însă are și un atu: asocierea anumitor tehnici de stimulare a punctelor energetice de pe suprafața pielii cu activități mentale care pot modifica instantaneu electrochimia creierului pentru a ajuta la depășirea unor emoții nedorite – cum ar fi teama, sentimentul de vinovăție, rușinea, gelozia sau furia – și la schimbarea unor obiceiuri și comportamente nedorite, etc.
Energia este planul, infrastructura, fundația invizibilă a sănătății organismului. Corpul este compus din canale energetice și centri energetici care se află într-o interacțiune dinamică cu celulele, organele, starea de spirit și gândurile. Psihologia energetică, medicina energetică și, implicit, terapia energetică se bazează pe metode și tehnici de echilibrare energetică. Când ne gândim la vindecare, considerăm că înseamnă îndepărtarea simptomelor și a bolii. De aceea trebuie avută în vedere vindecarea la toate nivelurile (minte–emoții–trup–spirit), deoarece lipsa de armonie la orice nivel și neconcordanța între niveluri vor genera un dezechilibru, iar în cele din urmă boala cu simptomele ei se va manifesta într-o anumită parte a întregului organism. De aceea, terapia este atât de eficientă – energia vindecă persoana în întregime.
Medicina Energetică este o terapie alternativă ce tratează diferite afecțiuni fizice și psihice cu ajutorul energiilor naturale ale corpului. Prin punerea în practică a principiilor sale, vă puteți vindeca de alergii, boli digestive, dureri artritice, puteți combate stresul și vă puteți bucura de mai multă vitalitate.
Medicina energetică cuprinde o categorie largă de metode de vindecare. Deși unele forme de terapie sunt folosite ca alternative la terapia alopatică, cele mai multe metode sunt acum utilizate în complementaritate cu îngrijirea oferită de medici și alte tratamente tradiționale. Terapia energetică nu prezintă riscuri, fiind, deopotrivă, naturală și accesibilă. Este atât contemporană, cât și străveche. Această denumire este utilizată cu semnificații diferite în zilele noastre – de la introducerea practicilor de vindecare șamanice și orientale în culturile moderne până la folosirea unor tehnologii electromagnetice și imagistice avansate în spitalele moderne din lume. Ea acoperă principii și mistere, proceduri de rutină și maiestrie, materie și spirit.
Medicina Energetică este sintagma potrivită pentru a descrie numărul tot mai mare de abordări care, înțelegând corpul ca pe un sistem de energii, promovează sănătatea, vindecarea și fericirea. Terapia energetică este arta și știința prin care se cultive sănătatea fizică, psihologică și spirituală. În terapia energetică, o sănătate bună decurge din cantitatea adecvată de energie care trebuie să circule constant în corp, pe când problemele de sănătate sau durerile sunt rezultatul deficienței sau obstrucționării energiei. În mod obișnuit, terapia energetică include metode de sporire sau stimulare a cantității de forță vitală în corp, pentru a face vindecarea mai ușoară. Unele sisteme sunt adeptele preluării energiei dintr-o sursă exterioară, altele îi învață pe practicanți să își acumuleze singuri forța vitală și apoi să o folosească pentru vindecare, iar unele pun accent pe autovindecare.
Multe dintre aceste tehnici își au originea în practicile străvechi de vindecare, precum Yoga, Qi Gong, Reiki, Shiatsu, presopunctură, acupunctură, reflexoterapie și masaj terapeutic, tehnici de respirație, etc. Între timp, au apărut tehnici noi, cum ar fi Tehnica Bowen, EFT (tehnici de eliberare emoțională), Healing Touch (atingerea vindecătoare), Therapeutic Touch (atingerea terapeutică), Touch for Health (atingerea pentru sănătate), kinesiologia energetică, Quantum Touch (atingerea cuantică – QT), Edonis, Integrarea Posturală, etc. Sintagma „medicină energetică” este folosită din anii 1980 și a devenit foarte populară în ultimul timp.
Medicina Energetică este atât un adjuvant al altor tipuri de medicină, cât și un sistem de sine stătător pentru îngrijirea și apărarea propriului organism. Acest tip de medicină se adresează celor care suferă de afecțiuni fizice sau de tulburări emoționale și psihologice și poate contribui la dobândirea stării de bine și a performanțelor. Energia – atât cea electromagnetică, cât și cea subtilă – formează infrastructura dinamică a corpului fizic. Sănătatea corpului se reflectă în fluxul, echilibrul și armonia acestor energii. Atunci când corpul nu este sănătos, tulburările energetice pot fi identificate și tratate. Posibilitățile medicinei energetice sunt nesfârșite, iar tehnicile sale pot fi folosite în paralel cu tratamentele medicinei convenționale, ca metodă complementară. Ar fi ideal ca și medicii să învețe aceste tehnici și să le aplice pacienților sau să îi îndrume în acest sens.
În Medicina Energetică, termenii „diagnostic” și „tratament” au un înțeles diferit față de cel din medicina convențională. Accentul nu se pune pe simptome și boală, ci pe menținerea unui sistem energetic corporal puternic, plin de viață, armonios și sănătos. Se evaluează sistemul energetic, iar simptomele oferă indicii cu privire la zonele ce necesită atenție. În mod similar, tratamentul nu înseamnă doar tratarea simptomelor sau a bolii, ci reechilibrarea sistemului energetic. În terapia energetică, energia este medicina, iar medicina se aplică energiilor corpului. Energia vindecă, iar sistemele energetice sunt vindecate. Revenirea în actualitate a terapiei energetice reprezintă unul dintre cele mai importante progrese culturale, fiind legată direct de grija pentru sănătate, de moștenirea lăsată de strămoși în ceea ce privește armonizarea cu forțele naturii și de revenirea la practicile naturale, benefice și cunoscute de trup, minte și suflet.
O sănătate optimă este posibilă. Danykomio Clinique Therapy, concept multidisciplinar dezvoltat de psihologul Daniel C. Muntean, este locul unde tehnicile de tratament folosite în acest scop vă vor ajuta să profitați din plin de șansa de a fi sănătoși.
Danykomio Clinique Therapy, concept multidisciplinar dezvoltat de psihologul Daniel C. Muntean, este locul unde tehnicile de tratament folosite în acest scop vă vor ajuta să profitați din plin de șansa de a fi sănătoși.