Medicina Energetica cuprinde o categorie larga de metode de vindecare. Desi unele forme de terapie sunt folosite ca alternative ale terapiei alopatice, cele mai multe metode sunt acum folosite in complementaritate cu ingrijirea oferita de medici si alte tratamente traditionale.
Terapia energetica nu prezinta riscuri, este deopotriva naturala si accesibila.
Este deopotriva contemporana si straveche.Aceasta denumire este utilizata cu diferite semnificatii in zilele noastre, de la introducerea practicilor de vindecare samanice si orientale in culturile moderne pana la folosirea unor puternice tehnologii electromagnetice si imagistice in spitalele moderne din lume. Acopera principii si mistere, proceduri de rutina si maiestrie, materie si spirit.

Medicina Energetica este cea mai potrivita sintagma pentru a descrie numarul tot mai mare de abordari care, intelegand corpul ca pe un sistem de energii, promoveaza sanatatea, vindecarea si fericirea .
Terapia Energetica este arta si stiinta prin care sunt cultivate sanatatea fizica, psihologica si spirituala.
In terapia energetica, o sanatate buna decurge din cantitatea adecvata de energie care trebuie sa circule constant in corp, pe cand problemele de sanatate sau durerile sunt rezultatul deficientei sau obstructionarii energiei. In mod obisnuit, terapia energetica include metode de sporire sau stimulare a cantitatii de forta vitala in corp, pentru a face vindecarea mai usuara.
Unele sisteme sunt adeptele preluarii energiei dintr-o sursa exterioara corpului nostru;altele ii invata pe practicanti sa isi acumuleze singuri forta vitala si apoi sa o foloseasca pentru vindecare.
Unele sisteme pun accent pe autovindecare, altele nu.

Acupunctura, Presopunctura, Gi Gong, Reiki, Vindecarea Reconectiva, Atingerile Terapeutice(HEALING TOUCH), EDONIS, Vindecarea Pranica, etc, sunt cateva exemple ale terapiei energetice.

TERAPIA REIKI

Ştiinţa este acum de acord că tot ceea ce ne înconjoară este energie vitala. În interiorul corpului această energie curge prin meridiane. Când aceste căi sunt blocate, de exemplu în urma stresului sau unor blocaje emoţionale, atunci apar bolile. Aici intervine Terapia Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pură formă de energie care poate avea un efect profund asupra sănătăţii şi bunăstării, reechilibrându-ne.

În ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat în mai multe centre de sănătate din toata Europa si din Statele Unite, inclusiv în spitale.
Studiile realizate pe paneluri de pacienţi arată că într-adevăr această terapie are un rol în reducerea anxietăţii şi durerii, în inducerea relaxării, îmbunătăţirea simptomelor depresiei, aşa cum arată datele Centrului de Vindecare al Universităţii din Minnesota.
In cercetari independente efectuate in anii 80, Dr. Robert Becker şi Dr. John Zimmermann au incercat sa descifreze fenomenele care au loc in timpul terapiilor Reiki. Ei au gasit ca nu doar undele cerebrale (EEG) ale terapeutului şi cele ale pacientului devin sincronizate in ritmul alfa, caracteristic relaxarii profunde şi meditaţiei, ci şi pulsurile cardiace ajung la unison cu frecvenţa de oscilaţie a campului magnetic terestru, cunoscuta sub numele de Rezonanţa Schumann. In aceste momente, campul biomagnetic al mainilor terapeutului Reiki este de aproximativ 1000 de ori mai intens decat in stare normala, insa nu din cauze interne. Conform explicaţiei Dr. Becker, „undele cerebrale” nu raman confinate la nivelul creierului ci calatoresc prin corp prin sistemul perineural, tecile de ţesut conjunctiv care inconjoara nervul. In timpul tratamentului, aceste unde, la inceput ca impulsuri relativ slabe la nivelul talamusului din creierul practicantului Reiki, calatoresc cu energie sporita prin sistemul perineural ajungand şi la nivelul mainilor. Acest efect este indus in persoana tratata, iar Becker sugereaza ca prin acest mecanism este declanşata şi controlata refacerea structurilor lezate şi reechilibrarea organismului pacientului. Acesta este un alt aspect „miraculos” ale practicii Reiki, şi anume, atat terapeutul cat şi pacientul beneficiaza de tratament şi echilibrare, ceea ce face ca metoda sa fie foarte eficace.
Toni Bunnell (1997) sugereaza existenţa in timpul tratamentului, a unei conexiuni la nivel de camp bioenergetic intre terapeut şi campul terestru ceea ce permite practicantului Reiki sa se cupleze la „sursa de energie infinita” sau „campul de energie uiversala” prin intermediul Rezonanţei Schumann. Prof. Paul Davies şi Dr. John Gribben analizeaza in lucrarea „The Matter Myth” (1992) din perspectiva fizicii cuantice posibilitatea existenţei unui „univers viu” in care totul este interconectat intr-o „reţea de interdependenţa complexa”. Toate aceste elemente susţin veridicitatea trairilor de „unicitate globala” şi „conştiinţa extinsa” relatate de cei care sunt trataţi sau se autotrateaza prin Reiki precum şi posibilitatea transmiterii energiei Reiki la distanţa prin campuri scalare.
In SUA, Zimmermann (1990) şi Seto (1992) in Japonia au studiat indeaproape puternicul biocamp pulsator emis de mainile practicanţilor Reiki in timpul şedinţelor de tratament. Ei au descoperit ca frecvenţa biocampului se afla in coerenţa cu undele cerebrale (EEG) şi baleiaza in ambele sensuri o gama de frecvenţe cuprinsa intre 0,3 şi 30 Hz fiind focalizata pe valorile 7-8 Hz (starea alfa, care este şi rezonanţa Schumann!). Cercetari medicale independente au aratat ca aceste frecvenţe stimuleaza vindecarea corpului uman, anumite valori fiind specifice pentru diverse ţesuturi. De exemplu, 2 Hz favorizeaza regenerarea nervilor, 7 Hz – creşterea ţesutului osos, la 10 Hz este declanşata repararea ligamentelor, iar 15 Hz stimuleaza formarea vaselor capilare.
Pe de altă parte însă, există studii care arată că Reiki reduce anxietate în cazul femeilor care au trecut prin histerectomii şi reducerea durerii pentru pacienţii care suferă de boli cronice. Alte cercetări punctuale realizate de cercetătorii Universităţii din Pennsylvania arată că Reiki are rezultate pozitive în reducerea anxietăţii şi durerii atât pentru pacienţii cu cancer, cât şi cei suferinzi de HIV. Un alt studiu realizat pe pacienţii care au avut atacuri de cord şi care au primit Reiki a indicat o creştere a capacităţii de funcţionare a inimii şi semne de vindecare.
Terapia Reiki este recunoscută în România ca practică de medicină complementară prin Legea nr. 118/2007. Reiki lucrează complementar cu alte forme de tratament medical sau psihologic.
Metoda este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și este utilizată în multe spitale din America. În Statele Unite ale Americii, terapia Reiki a fost adoptată de un număr tot mai mare de instituții de îngrijire medicală. Centrul de Cercetare Reiki din Statele Unite ale Americii (The Center for Reiki Research Including Reiki in Hospitals) organizează studii științifice cu privire la eficiența terapiei Reiki pentru diverse afecțiuni, cu rezultate pozitive dovedite.
Reiki este cunoscut ca tehnica de vindecare, este util pentru sanatate, dar acest lucru constitue doar o mica parte a minunatelor sale insusiri.
Cuvantul REIKI inseamna FORTA UNIVERSALA A VIETII si exact asta si este.
In TERAPIA REIKI, energia circula dinspre mainile terapeutului catre corpul pacientului si este folosita pentru a vindeca pielea, organele si sistemul imunitar, dar si pentru a contribui la eliberarea organismului de toxine.
Prin aplicarea mainilor pe corp sau doar deasupra lui,in cadrul unui tratament Reiki se indeparteaza blocajele energetice, vindecarea producandu-se la toate nivelurile-corpurilor- fizic, emotional, mental si spiritual.
Cand ne gandim la vindecare , consideram ca inseamna indepartarea simptomelor si a bolii.
De aceea trebuie avuta in vedere vindecarea la toate nivelurile -(minte-emotii-trup-spirit), deoarece lipsa de armonie la orice nivel si neconcordanta intre niveluri vor genera un dezechilibru iar, in cele din urma boala cu simptomele ei intr-o parte oarecare a intregului.
De aceea Terapia Reiki este atat de eficienta, energia Reiki vindecand persoana ca intreg.De exemplu, tratand o durere de cap, Reiki poate vindeca si unele organe, ca si corpul la anumite niveluri.Chiar daca palmele terapeutului sunt puse pe zona dureroasa, in cazul nostru pe cap, multe din cauzele durerilor de cap isi au cauzele in sistemul digestiv.Daca durerea de cap este provocata de o tulburare intestinala, biliara, energia REIKI ajunge si la intestine, asa cum ajunge si la cap, acolo unde este resimtita durerea.Ambele sunt zone la nivel fizic.
Daca durerea are cauze emotionale, stresul de exemplu, durerea este la nivelul corpului mental sau al celui spiritual.
Daca persoana care primeste tratamentul mai sufera si de alte boli, poate de o alergie, Reiki va actiona si asupra acesteia, indiferent daca ea a fost declarata sau nu terapeutului.De aceea trebuie sa privim persoana in totalitate, ca un ansamblu de componente, ci nu partile sale luate separat.

Daca inlaturam doar semnele bolii, cauza lor va transmite alt strigat de ajutor, prin mutarea simptomelor in alta zona a corpului sau lipsa de raspuns la tratamentul medicamentuos aplicat.
In acest context,( referitor la primirea unui tratament Reiki), doresc ca materialul ce urmeaza sa constitue un punct de referinta si sa va ofere niste informatii pe care ati dori sa le aveti inainte de a fi tratat, pentru a obtine beneficii maxime din tratamentul respectiv.
Exista doua tipuri de practicanti Reiki- un tip este practicantul profesionist , si -celalalt-tip este o persoana initiata in Reiki care nu si-a facut o profesie din aplicarea de tratamente , desfasurand aceasta activitate doar ocazional.
Unele din informatiile urmatoare sunt valabile doar in cazul unei vizite la un specialist Reiki profesionist , dar multe dintre ele se potrivesc si in alte situatii.
Nu este nevoie sa va dezbracati pentru un tratament Reiki(doar daca terapia Reiki este combinata si cu alte metode de tratament cum ar fi masajul),totusi pentru a sta confortabil, se adopta o tinuta usoara, fara bijuterii care ar putea sa va jeneze.
Vor fi idepartate ceasurile cu cuart deoarece emit energie electromagnetica, interferand astfel cu propiul dumneavoastra sistem.
Se recomanda sa nu luati o masa copioasa nici inainte si nici dupa tratament. Intrucat organismul se relaxeaza si energia este folosita pentru detoxificarea acestuia, alimentele pot stagna in sistemul digestiv.
Este bine sa mergeti la toaleta inainte de tratament, astfel incat sa va puteti relaxa total.
Trebuie indepartati ochelarii, deoarece una dintre pozitiile din tratament necesita acoperirea ochilor.
De obicei veti sta intins in timpul unui tratament Reiki, sau intro pozitie confortabila.
In timpul tratamentului s-ar putea sa simtiti cald, fierbinte, racoare, frig, gadilaturi, senzatie de lumina, s-ar putea sa adormiti si chiar sa visati.
Sensibilitatea poate sa difere de la un tratament la altul.
In urma unui tratament va veti simti relaxat si plin de energie.

TERAPIA REIKI

Poate insoti si sustine efectele oricarei alte terapi, tehnici de optimizare, inclusiv tratamentele medicale.
Ajuta la punerea in forma, adica la redobandirea vitalitatii, la activarea sistemului de regenerare, la cresterea imunitatii si eliminarea pericolului de imbolnavire, precum si la re-dobandirea flexibilitatii si a puterii de adaptare.
Ajuta, dezvoltand increderea in sine.
Reduce efectele nocive ale stresului.
Dezvolta, intrun mod natural si neagresiv, calitatile umane, cum ar fi: compasiunea, intelegerea, iubirea neconditionata.
Eficienta in vechi obisnuinte sau dependente.
Nu are contraindicatii.
In mod normal, tratamentul dureaza aproximativ o ora, in afara cazului cand Reiki se combina cu alta terapie.
Un tratament REIKI este un lucru minunat pentru oricine, indiferent de varsta: sugarii si copii de cativa ani de obicei adora REIKI, femeile insarcinate gasesc ca REIKI are un efect puternic de alinare atat pentru ele cat si pentru fat, oricum, adultii de orice varsta vor gasi in REIKI un tratament de mare ajutor pentru orice problema de sanatate sau cauzate de stres.
Putem spune ca TERAPIA REIKI reprezinta metoda unica de punere in forma, de optimizare, vitalizare si refacere pe toate planurile: fizic, emotional, mintal, spiritual.
NU ESTE NEVOIE CA O PERSOANA SA FIE BOLNAVA PENTRU A AVEA DE PROFITAT DE PE URMA UNUI TRATAMENT REIKI – este placut sa te relaxezi, pur si simplu si sa fi incarcat cu energie.
“Reiki este un sistem holistic pentru redarea echilibrului, pentru refacerea si armonizarea tuturor dimensiunilor fiintei.”

Psih. Daniel C. Muntean